Składniki
- 5 białek
- 5 zoltek
- 5 lyzek cukru
- 5 lyzek maki krupczatki
- pol lyzki masla lub margaryny (do wysmarowania tortownicy)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dno tortownicy wyłożyc papierem do pieczenia. Wysmarowac dno i lekko boki tortownicy masłem lub margaryna (zeby nie brudzic rąk ja rozpuszcam w szklace, w mikrofali masło i smaruje tortownice pedzelkiem).
Do thermomixa włożyc mieszadło, wlac białka. Włączyc obr. poz.4, temp 37, czas 15-20min. Ubijac aż bedzie biała sztywna piana (okolo 7-10min) po jednej lyzce dodawac cukier, po kazdym dodaniu ubijac okolo 2 minuty. Po dodaniu calego cukru dodawac powoli po jednym zoltku cały czas ubijajac w poz.4. Zmniejszyc do poz.2 i dodac po lyzce maki (tym razem nie robic przerw). Otworzyc thermomix, zgarnac wszystko kopystka i jeszcze zamieszac poz.2 okolo 15s.
W miedzy czasie (kiedy..? to zalezy jak dlugo nagrzewa sie Twoj piekarnik) włączyc piekarnik na 160st (ja pieke na środkowej półce na programie termoobieg+ dolna grzalka).
Gotowe ciasto przelac do tortownicy (powinno byc go prawie po brzegi). Włożyc do nagrzanego piekarnika i piec w 160st przez pierwsze 15minut. Pozniej zwiekszyc temperature do 175st i piec jeszcze kolejne 15min lub to suchego patyczka.
Biszkopt można przekładac dowolną masą lub bitą smietana.
* zeby upiec biszkopt czekoladowy 1 łyzke mąki zamieniamy na 1 łyzke dobrego kakao rozpuszczonego w niewielkiej ilosci wody.. wlewamy takie kakao na samym koncu (po 4 lyzkach maki, wlewam kakao, wylanczam, zgarniam i mieszam ostatecznie i przelewam do tortownicy)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
ojej przepraszam.. juz dopisuje o zoltkach..
kiedy należy dodać żółtka