Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 05/09/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 5 białek
  • 5 zoltek
  • 5 lyzek cukru
  • 5 lyzek maki krupczatki
  • pol lyzki masla lub margaryny (do wysmarowania tortownicy)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy wyłożyc papierem do pieczenia. Wysmarowac dno i lekko boki tortownicy masłem lub margaryna (zeby nie brudzic rąk ja rozpuszcam w szklace, w mikrofali masło i smaruje tortownice pedzelkiem).

    Do thermomixa włożyc mieszadło, wlac białka. Włączyc obr. poz.4,  temp 37, czas 15-20min. Ubijac aż bedzie biała sztywna piana (okolo 7-10min) po jednej lyzce dodawac cukier, po kazdym dodaniu ubijac okolo 2 minuty. Po dodaniu calego cukru dodawac powoli po jednym zoltku cały czas ubijajac w poz.4. Zmniejszyc do poz.2 i dodac po lyzce maki (tym razem nie robic przerw). Otworzyc thermomix, zgarnac wszystko kopystka i jeszcze zamieszac poz.2 okolo 15s.

    W miedzy czasie (kiedy..? to zalezy jak dlugo nagrzewa sie Twoj piekarnik) włączyc piekarnik na 160st (ja pieke na środkowej półce na programie termoobieg+ dolna grzalka).

    Gotowe ciasto przelac do tortownicy (powinno byc go prawie po brzegi). Włożyc do nagrzanego piekarnika i piec w 160st przez pierwsze 15minut. Pozniej zwiekszyc temperature do 175st i piec jeszcze kolejne 15min lub to suchego patyczka.

    Biszkopt można przekładac dowolną masą lub bitą smietana.

    * zeby upiec biszkopt czekoladowy 1 łyzke mąki zamieniamy na 1 łyzke dobrego kakao rozpuszczonego w niewielkiej ilosci wody.. wlewamy takie kakao na samym koncu (po 4 lyzkach maki, wlewam kakao, wylanczam, zgarniam i mieszam ostatecznie i przelewam do tortownicy)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Biszkopt idealny bez proszku do pieczenia

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: