thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5h 0min
Czas całkowity
5h 30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 16/02/14
zmieniono dnia: 16/02/14

Składniki

Składniki na ciasto

  • 70 g mąki żytniej razowej
  • 0,2 litry wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 80 g mąki pszennej razowej
  • 5 g drożdży świeżych
  • 220 g mąki pszennej
  • 180 g Zakwasu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wyrobić Ciasto"Ciasto" przez 4 minuty (pamiętajcie, że ilość wody zależy od gęstości zakwasu więc dodawajcie ją stopniowo!). Odstawić do wyrośnięcia na 3godziny (co godzinę zagniatamy ciasto). Następnie odstawiamy do wyrośnięcia do koszyka do podwojenia objętości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250st. przez 20minut i zmniejszamy temperaturę do 220st. i pieczemy przez kolejne 20minut (oczywiście z parą tmrc_emoticons.D).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb pszenny na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze