thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 45min
porcja/porcje/porcji
1100 g
Poziom
Średni

Składniki

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie żytnim z ziarnami słonecznika i pestkami dyni

  • 350 gramów wody
  • 15 gramów drożdży świeżych
  • 1 płaskiej łyżeczki cukru
  • 2 czubate łyżki Zakwasu, Zakwas żytni
  • 1 łyżeczki soli
  • 400 gramów mąki pszennej, Typ 550
  • 100 gramów mąki orkiszowej, Typ 650
  • 100 gramów mąka chlebowa, Mieszanka do wypieku chleba
  • 1 łyżki słonecznik łuskany
  • 1 łyżki pestki dyni

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlewamy 350 g wody
  2. dodajemy 15 gram drożdży
  3. 1 łyżeczka cukru
  4. ustawiamy Mieszanie"Mieszanie"
    czas: 2 minuty
    temperatura: 37 stopni
    obroty: 1
  5. Dodajemy 2 łyżki zakwasu

    Musimy pamiętać o dokarmieniu zakwasu: 2 łyżki mąki żytniej i trochę wody- tak aby konsystencja zakwasu była jak gęsta śmietana
  6. Mieszanie"Mieszanie" Czas: 2 minuty
    Temperatura: 40 stopni
    obroty: 2
  7. Na naczyniu miksującym postawić miskę
  8. dodajemy 1 łyżeczkę soli
  9. 400g mąki pszennej
  10. 100g mąki orkiszowej
  11. 100g mieszanki chlebowej
  12. 1 łyżka słonecznika
  13. 1 łyżka pestek dyni
  14. składniki wymieszać w misce i przesypać do naczynia miksującego
  15. Ciasto"Ciasto" wyrabiamy ciasto 3 minuty
  16. Pozostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia 45-60 min
  17. Ciasto"Ciasto" Wyrabianie ciasta- 3 minuty
  18. Przekładamy do nasmarowanej i obsypanej mąką blaszki o długości 40cm . Obsypujemy chlebek mąką. Przykrywamy natłuszczoną folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 40min. Pod koniec wyrastania włączamy piekarnik do nagrzania
  19. Pieczemy na 220 stopni przez 15 minut. NAJLEPIEJ WLAĆ PÓŁ SZKLANKI WODY NA DNO PIEKARNIKA
  20. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut. 10 minut przed końcem możemy wyjąć z blaszki, żeby uzyskać chrupiącą skórkę

Porady

Na pokrywie naczynia miksującego stawiamy zwykłą miskę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie żytnim z ziarnami słonecznika i pestkami dyni

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy