Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 45min
porcja/porcje/porcji
1100
g
Poziom
Średni
- TM 6
- TM 5
- TM 31
opublikowany: 13/01/22
zmieniono dnia: 16/01/22
Składniki
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie żytnim z ziarnami słonecznika i pestkami dyni
- 350 gramów wody
- 15 gramów drożdży świeżych
- 1 płaskiej łyżeczki cukru
- 2 czubate łyżki Zakwasu, Zakwas żytni
- 1 łyżeczki soli
- 400 gramów mąki pszennej, Typ 550
- 100 gramów mąki orkiszowej, Typ 650
- 100 gramów mąka chlebowa, Mieszanka do wypieku chleba
- 1 łyżki słonecznik łuskany
- 1 łyżki pestki dyni
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlewamy 350 g wody
- dodajemy 15 gram drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ustawiamy "Mieszanie"
czas: 2 minuty
temperatura: 37 stopni
obroty: 1 - Dodajemy 2 łyżki zakwasu
Musimy pamiętać o dokarmieniu zakwasu: 2 łyżki mąki żytniej i trochę wody- tak aby konsystencja zakwasu była jak gęsta śmietana - "Mieszanie" Czas: 2 minuty
Temperatura: 40 stopni
obroty: 2 - Na naczyniu miksującym postawić miskę
- dodajemy 1 łyżeczkę soli
- 400g mąki pszennej
- 100g mąki orkiszowej
- 100g mieszanki chlebowej
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- składniki wymieszać w misce i przesypać do naczynia miksującego
- "Ciasto" wyrabiamy ciasto 3 minuty
- Pozostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia 45-60 min
- "Ciasto" Wyrabianie ciasta- 3 minuty
- Przekładamy do nasmarowanej i obsypanej mąką blaszki o długości 40cm . Obsypujemy chlebek mąką. Przykrywamy natłuszczoną folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 40min
- Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut. 10 minut przed końcem możemy wyjąć z blaszki, żeby uzyskać chrupiącą skórkę.
Porady
Na pokrywie naczynia miksującego stawiamy zwykłą miskę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Źle dodany czas całkowity- z pieczeniem wychodzi max 3 godziny
Are you sure to delete this comment ?