thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
13h 30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Mąka typu 650

  • 400 g

Letnia woda

  • 300 g

Sól

  • 0,5 łyżeczki

Cukier

  • 0,5 łyżeczki

Oliwa

  • 2 łyżki

Sezam

  • 0,5 paczuszki

Suche drożdże

  • 7 g

Akcesoria, których potrzebujesz

  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia kup teraz
  • SILPAT® - mata doskonały chleb
    SILPAT® - mata doskonały chleb kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Przygotowanie ciasta:

    Ciasto"Ciasto" Do naczynia miksującego wlej 300 ml ciepłej wody, dodaj 7 g drożdży, 10 g soli, 10 g cukru , 400g mąki.
  2. 2. Ustaw Thermomix na 2 minuty, szybkość 5, aby połączyć składniki.
  3. 3. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i ustaw Thermomix na 2 minuty, funkcja wyrabianie ciasta (czyli prędkość dough).
  4. 4. Po zakończeniu miksowania przykryj naczynie foliową folią spożywczą lub ściereczką i odstaw ciasto na 8-12 godzin w ciepłe miejsce (np. na blacie w kuchni).
  5. 2. Formowanie bułek:

    1. Po upływie czasu wyjmij ciasto na blat posypany mąką.

    2. Złóż je kilka razy (możesz użyć łopatki do ciasta lub dłoni posmarowanych mąką), formując prostokąt. Następnie delikatnie ugnieć ciasto.

    3. Pokrój ciasto na 6 równych kawałków.
  6. 3. Przygotowanie bułek do pieczenia:

    1. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

    2. Na talerzu przygotuj sezam do obtaczania bułek.

    3. Każdą bułkę spryskaj wodą (możesz użyć butelki z rozpylaczem), a następnie zanurz w sezamie.

    4. Ułóż obtoczone bułki na przygotowanej blasze.
  7. 4. Wstępne nagrzewanie piekarnika:

    1. Na dnie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z wodą.

    2. Włącz piekarnik na 230°C (tryb góra-dół), aby się nagrzał. Bułki mają wyrastać przez około 15 minut podczas nagrzewania piekarnika.
  8. 5. Pieczenie:

    1. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, umieść blachę z bułkami na środkowej półce.

    2. Piecz przez około 22 minuty lub do momentu, gdy bułki będą ładnie zarumienione.
  9. 6. Studzenie:

    1. Po upieczeniu przenieś bułki na metalową kratkę, aby wystygły.







    Wskazówka: Możesz spróbować zwiększyć temperaturę pieczenia do 250°C na ostatnie 5 minut, aby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę.



    Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chrupiące bułki z sezamem

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy