thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Zupa z batata i czerwonej soczewicy

  • 60 gramów cebula, lub szalotka
  • 75 gramów morele, suszone, bez pestek
  • 450 gramów batata, obranego i pokrojonego na kostki 2cm
  • 240 gramów czerwona soczewica, suszona, opłukana
  • 1 łyżeczki pasta chili, czerwona
  • 1 litry bulion, warzywny lub drobiowy
  • 180 gramów mleczko kokosowe
  • sól, do smaku
  • pieprz czarny, mielony, do smaku
  • kolendra, świeża, opcjonalnie
  • 60 gramów granat, opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 60 g cebuli lub szalotki, pokrój na ćwiartki i wsadź do naczynia Thermomix, a następnie Miksowanie"Miksowanie" 3s/obr.5
  2. dodaj 75 g suszonych moreli do naczynia Thermomix i Miksowanie"Miksowanie" 2s/obr.3
  3. dodaj 450 g surowych babatów, pokrojonych na mniejsze 2cm części
  4. dodaj 240 g opłukanej czerwonej soczewicy
  5. dodaj 1-2 łyżeczki czerwonej pasty chilli - dobierz ilość do proferencji
  6. dodaj 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" gotuj przez 30 min/100℃/obrMieszanie"Mieszanie"
  7. pozwól zupie ostygnąć przez 10 min/obr. Mieszanie"Mieszanie"
  8. dodaj 180g mleczka kokosowego Miksowanie"Miksowanie" 45s/obr.6
  9. dodaj sól i pieprz do smaku (wedle preferencji) Miksowanie"Miksowanie" 5s/obr.3
  10. możesz podawać z dodatkiem owoców granata i kolendry

Porady

pokrój bataty w małe kawałki - krem będzie delikatniejszy
zupa świetnie smakuje bez dodatków
można przechowywać w lodówce do 3 dni w szczelnym opakowaniu
podczas odgrzewania - delikatnie przemieszać

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa z batata i czerwonej soczewicy

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?