Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
2h 45min
porcja/porcje/porcji
2
litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
opublikowany: 16/01/25
zmieniono dnia: 16/01/25
Składniki
Zupa Kukurydziana z kaszą jaglaną i kurczakiem
- 1 łyżki oleju
- 1/3 porcji papryki spiczastej, chili
- 2 cebule, małe
- 2 ząbki ząbki czosnku
- 2 litry rosołu
- 200 gramów kaszy jaglanej
- 2 łyżeczki kurkumy, mielonej
- 400 gramów kukurydzy, konserwowej
- 500-600 gramów piersi z kurczaka, bez kości
- 1 opakowania śmietany, 36% tłuszczu, może być 30%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Posiekać cebulę w drobną kostkę przez 4 sek/"Miksowanie" /obr. 4,5
- 1. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia
- 1. Do naczynia miksującego dodać łyżkę oleju
- Cebulę delikatnie zrumienić przez 1 min/95 st/"Podgrzewanie" /obr.1
- 1. W międzyczasie pokroić w drobną kostkę czosnek, papryczkę chili i ugotować kaszę jaglaną
- Do naczynia miksującego dodać pokrojony czosnek i papryczkę chili
- 1. Delikatnie dusić razem z cebulką przez 1 min/95 st./"Podgrzewanie" /obr. 1
- 1. Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę
- 1. Do naczynia miksującego dodać pokrojonego w kostkę kurczaka
- Wszystkie składniki lekko dusić razem przez 10 minut/120 st/"Podgrzewanie" /obr. 1
- Do naczynia miksującego wlać ugotowany wcześniej bulion warzywny, całość wymieszać kopystką
- 1. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek
- Gotować 25-35 minut/100 st/"Obroty wsteczne" /obr. 1
- Zdjąć koszyczek
- Dodać ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, kurkumę, sól, pieprz i śmietanę 30%
- 1. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek
- Gotować 5 min/100 st./"Obroty wsteczne" /obr. 0.5
- 1. Zupę kukurydzianą z kaszą jaglaną i kurczakiem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Zupa
Porady
Dla wzmocnienia smaku można dodać parę kropel maggi oraz 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka
Najlepsza na następny dzień
1 porcja (250 ml) to 435 kcal
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Urodziny
Urodziny dziecka
Piknik
Gotowanie na co dzień
Łatwe
Szybkie
Niedrogie
Danie główne
Pierwsze danie
Gotowanie
Obiad
Zupa
Polska
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze