thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 5min
Czas całkowity
3h 50min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 29/02/24
zmieniono dnia: 29/02/24

Składniki

Sernik Mojego Taty( wg. przepisu Ani Starmach)

  • 6 jajko
  • 2 łyżki mąka pszenna, (typ 450-550)
  • 300 g cukier, drobny
  • 2 łyżki cukier waniliowy
  • 100 g masło, miękkie
  • 1000 g sera, (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
  • 10 g żurawina, suszona, (opcjonalnie)
  • 10 g rodzynki sułtanki, (opcjonalnie)
  • 2 łyżki migdały, w płatkach, (do posypania na wierzch, po upieczeniu)
  • 1 jajko, rozbełtane (do posmarowania na wierzchu)
  • 1 aromat waniliowy, wanilia z Madagaskaru (dr Oetker) (opcjonalnie)
  • Cukier puder, do posypania (po upieczeniu)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Anna - okrągła forma kamionkowa
    Anna - okrągła forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm
  2. Tortownicę wysmaruj masłem, obsyp mąką i odstaw do późniejszego wykorzystania
  3. Żółtka oddziel od białek
  4. Białka odstaw do późniejszego wykorzystania
  5. Dodaj 200 g cukru (drobnego)
  6. Dodaj 2 łyżki cukru waniliowego
  7. Mieszanie"Mieszanie" Całość utrzyj na jednolita masę 2 min/obr. 6
  8. Dodaj 100 g miękkiego masła
  9. Dodaj 2 łyżki mąki pszennej (typ 450-550)
  10. Miksowanie"Miksowanie" Zmiksuj na jednolitą masę 2 min/obr. 6
  11. Dodaj mielony biały ser
  12. Mieszanie"Mieszanie" Wymieszaj 3 min 30 s/obr. 6.5
  13. Dodaj 1 garść rodzynek sułtańskich (opcjonalnie)
  14. Dodaj 1 garść suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  15. Mieszanie"Mieszanie" Wymieszaj delikatnie całość 30 s/obr. 2
  16. Przełóż do osobnego naczynia
  17. Umyj i osusz naczynie miksujące
  18. Załóż motylek
  19. Do czystego i suchego naczynia wlej białka
  20. Białka ubij na sztywną pianę (w razie potrzeby wydłuż ubijanie do 4 minut) 3 min/obr. 3
  21. Zdejmij motylek
  22. Dodaj 100 g cukru (drobnego)
  23. Mieszanie"Mieszanie" Delikatnie wymieszaj aż masa będzie jednolita i błyszcząca 30 s/obr. 1.5
  24. Ubitą masę białkową przełóż do osobnego naczynia
  25. Umyj i osusz naczynie miksujące
  26. Do czystego i suchego naczynia wlej przygotowaną wcześniej masę serową
  27. 1/3 masy białkowej dodaj do masy serowej
  28. Mieszanie"Mieszanie" Dokładnie wymieszaj przez ok. 1 min (a w międzyczasie...)
  29. Nagrzej piekarnik do 170 stopni
  30. Mieszanie"Mieszanie" Dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie tak aby masa pozostała puszysta przez ok. 45 s (w razie potrzeby delikatnie wydłuż czas)
  31. Dodaj 30 ml naturalnej esencji wanilii z Madagaskaru (dr Oetker) (opcjonalnie)
  32. Mieszanie"Mieszanie" Delikatnie wymieszaj do połączenia się w jednolitą masę 1 min 30 s/obr. 2
  33. Masę przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy
  34. Wierzch ciasta wyrównaj łyżką i wysmaruj rozbełtanym jajkiem
  35. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut (środkowy ruszt)
  36. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę pieczenia do 120 stopni i piecz jeszcze przez 1 godzinę i 15 minut.
  37. Upieczone ciasto studź w uchylonym piekarniku (opadnie tylko nieznacznie)
  38. Posyp cukrem pudrem i płatkami migdałów
  39. Wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc) (opcjonalnie)
  40. Podawaj najlepiej następnego dnia po przygotowaniu

Porady

Masa białkowa będzie idealna, gdy po dodaniu cukru zacznie się błyszczeć. Ciasto można zostawić w lekko uchylonym piekarniku na całą noc, będzie wtedy bardziej puszyste.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik Mojego Taty (wg. przepisu Ani Starmach)

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?