thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 29/04/25
zmieniono dnia: 29/04/25

Składniki

Snikers biszkopt

  • 6 porcji jajek
  • 1 szczypty soli
  • 160 gramy cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe

  • 5 porcji białek
  • 1 szczypty soli
  • 180 gramy cukru
  • 20 gramy mąki ziemniaczanej
  • 20 gramy mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gramy orzechów włoskich

masa budyniowa

  • 5 porcji żółtka
  • 500 gramów mleka
  • 100 gramy cukru
  • 10 gramów cukru waniliowego
  • 40 gramów mąki pszennej
  • 40 gramów mąki ziemniaczanej
  • 200 gramów masła
  • 3 łyżki kakao

puszka masy kajmakowe

  • 1 puszki masy kajmakowej

Polewa czekoladowa

  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1 porcji jajko

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Snikers
  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stop. C. Dużą blaszkę natłuścić masłem, odstawić.

    Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jaja, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzać 6 min/ 37 stop. C/ obroty 4 , ubijamy bez miarki, następnie ubić 6 min/ obroty 4
  2. Dodać wokół motylka mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać 4 sek/ obroty3 zdjąć motylek, zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką.

    Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, piec 25-30 min/ 180 stop. C. Odstawić do ostudzenia i przekroić na pół gdy będzie już blat zimny
  3. Siekam orzechy około 4-5 sek, na obr 4,5[/b], odkładam i myję TM5

    Założyć motylek do czystego i suchego naczynia miksującego, wlać białka, ubijać 2-4 min/ obroty 3,5[/b] lub do momentu aż piana będzie sztywna, ubijamy bez założonej miarki, następnie stopniowo dodajemy cukier, ubijam do momentu rozpuszczenia się cukru, zmniejszamy obroty do 2,5 dodajemy resztę składników, mieszamy od 4-6 sek. Pieczemy bezę orzechową
  4. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy żółtka, cukier, 40 g mąki ziemniaczanej , 40g mąki pszennej – należy wymieszać 20sek/ obr 3.[/b] Zakładamy motylek. Potem gotuję 6,5 min/ 105 stop C/ obr 2,5[/b]. Budyń przekładamy do innego naczynia i studzimy.

    Myjemy naczynie miksujące. Rozdrabniam masło 20sek./obr 4,[/b] zakładam motylek ubijamy jeszcze około 30sek/ obr. 3- 3.5,[/b] dodajemy po łyżce zimnego budyniu, Ucieramy 2-3 min/ obr 3- 3.5,[/b] Na końcu dokładam 2 łyż kakao mieszam nadal i Przekładam placek wg propozycji powyżej.
  5. Gotuję na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i zagotowania się składników , potem dodaje 1 całe jajko, miksuję mikserem na 1 wiertełku. Wylewam na gotowy placek

    Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Snikers

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: