
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 29/04/25
zmieniono dnia: 29/04/25
Składniki
Snikers biszkopt
- 6 porcji jajek
- 1 szczypty soli
- 160 gramy cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe
- 5 porcji białek
- 1 szczypty soli
- 180 gramy cukru
- 20 gramy mąki ziemniaczanej
- 20 gramy mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 gramy orzechów włoskich
masa budyniowa
- 5 porcji żółtka
- 500 gramów mleka
- 100 gramy cukru
- 10 gramów cukru waniliowego
- 40 gramów mąki pszennej
- 40 gramów mąki ziemniaczanej
- 200 gramów masła
- 3 łyżki kakao
puszka masy kajmakowe
- 1 puszki masy kajmakowej
Polewa czekoladowa
- 100 g margaryny
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 1 porcji jajko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stop. C. Dużą blaszkę natłuścić masłem, odstawić.
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jaja, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzać 6 min/ 37 stop. C/ obroty 4 , ubijamy bez miarki, następnie ubić 6 min/ obroty 4 - Dodać wokół motylka mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać 4 sek/ obroty3 zdjąć motylek, zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką.
Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, piec 25-30 min/ 180 stop. C. Odstawić do ostudzenia i przekroić na pół gdy będzie już blat zimny - Siekam orzechy około 4-5 sek, na obr 4,5[/b], odkładam i myję TM5
Założyć motylek do czystego i suchego naczynia miksującego, wlać białka, ubijać 2-4 min/ obroty 3,5[/b] lub do momentu aż piana będzie sztywna, ubijamy bez założonej miarki, następnie stopniowo dodajemy cukier, ubijam do momentu rozpuszczenia się cukru, zmniejszamy obroty do 2,5 dodajemy resztę składników, mieszamy od 4-6 sek. Pieczemy bezę orzechową - Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy żółtka, cukier, 40 g mąki ziemniaczanej , 40g mąki pszennej – należy wymieszać 20sek/ obr 3.[/b] Zakładamy motylek. Potem gotuję 6,5 min/ 105 stop C/ obr 2,5[/b]. Budyń przekładamy do innego naczynia i studzimy.
Myjemy naczynie miksujące. Rozdrabniam masło 20sek./obr 4,[/b] zakładam motylek ubijamy jeszcze około 30sek/ obr. 3- 3.5,[/b] dodajemy po łyżce zimnego budyniu, Ucieramy 2-3 min/ obr 3- 3.5,[/b] Na końcu dokładam 2 łyż kakao mieszam nadal i Przekładam placek wg propozycji powyżej. - Gotuję na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i zagotowania się składników , potem dodaje 1 całe jajko, miksuję mikserem na 1 wiertełku. Wylewam na gotowy placek
Smacznego
Snikers
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Urodziny
Urodziny dziecka
Prezent
Naturalne
Kreatywne
Przepis dla dużej rodziny
Deser
Ciastka
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze