thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 15min
Czas całkowity
4h 15min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 300 g wody
  • 200 g mleka
  • 50 g drożdży
  • 440 g mąki pszennej
  • 70 g ziaren
  • 100 g mąki chlebowej
  • 1 jajko
  • 1/4 czubate łyżeczki soli
  • 1/2 czubate łyżeczki cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1. 1.W pierwszej kolejności należy wykonać tzw. zaczyn. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, mleko, dodajemy drożdże, cukier oraz 300 g mąki pszennej ustawiamy 2 minuty/ Ciasto"Ciasto" (interwał).

    2.Pozostawiamy zaczyn w naczyniu na dwie godziny. Po pierwszej godzinie należy zamieszać naszą masę, aby nie wykipiała. 

    3. Gdy minie określony czas nastawiamy piekarnik na 200 stopni, aby sie nagrzał. Dekę o wymiarach 8cm/32cm smarujemy tłuszczem, następnie nalezy opruszyć mąką.

    4. W dalszej kolejności wykonujemy ciasto dodając do zaczynu 70 g ziaren m.in. może to być ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam, siemie lnu, czarnuszkę, kminek. Dodajemy mąkęchebowa, 140 g mąki pszennej, jajko, sól ustawiamy funkcję interwał 2 minuty/ Ciasto"Ciasto" .

    5. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej deki i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę na 200 stopni.

Porady

Jeżeli nie mamy możliwości pilnować rosnącego zaczynu, to należy zciągnąć naczynie miksujące z korpusu, aby zaczyn nie zabrudził nam naczynia kuchennego.

Chleb po upieczeniu należy posmarować zimną wodą, bądź na wierzch nałożyć wilgotną serwetkę, aby dłużej utrzymywał świeżość,

Jeżeli chcemy mieć mniej ziaren w chlebie należy je zastapić mąką pszenną, aby gramatura produktów sypkich się zgadzała.

Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb ziarnisty

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?