thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
120 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 10/04/25
zmieniono dnia: 11/04/25

Składniki

Najszybsze rogaliki

  • 5 gramów drożdży świeżych
  • 75 gramów drobnego cukru
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 550 gramów mąki pszennej typ 450-550, (lub orkiszowej typ. 630)
  • 200 gramów masła, (zamiennie może być margaryna lub smalec)
  • 230 gramów śmietany kwaśnej, (zamiennie może być kefir lub jogurt)
  • 400 gramów marmolady twardej, (nie nadają się dżemy - będą wypływać)
  • 50 gramów mąki pszennej, (do podsypywania podczas wałkowania ciasta i formowania rogalików)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta na rogaliki
  1. Do naczynia miksującego dodaj:

    5 gramów drożdży świeżych
    75 gramów drobnego cukru
    1 łyżeczkę cukru waniliowego wykonanego w TM
    550 gramów mąki pszennej typ 450-550
    200 gramów masła (lub opcjonalnie margaryny, smalcu)
    230 gramów śmietany kwaśnej (lub opcjonalnie kefir , jogurt)

    Szybkie mieszanie skłądników ( 15 sek. obr. 6 ).
  2. Dalej program Ciasto"Ciasto" wyrabianie ciasta , czas 1,5 min.

    Wyrobione ciasto umieścić w miseczce i pozostawić na 15 min, aby odpoczęło.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  3. Ciasto podzielić na mniejsze 10-12 porcji.
    Przy pomocy wałka rozwałkuj porcję ciasta na kaształt koła na grubość ok. 2-3 milimetrów.

    Przyłóż talerz lub inny okrągły przedmiot o średnicy ok. 18-23 cm.
    (dobrze się wycina nożem do pizzy np. od talerza o tej średnicy).

    Dalej koło rozciąć (tak jak się kroi pizzę na 8 lub 12 kawałków (przy 12 kawałkach wyjdą małe rogaliki).
  4. Na brzegach ułożyć solidną porcję twartej wieloowocowej marmolady i zwiń każdy z kawałków do środka. Powstaną maleńkie ciasteczka / rogaliki.

    Układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia z małym odstępem i wkładamy do rozgrzanego (180 stopni C.) piekarnika.

    Pieczemy 20-25 min.

    Rogaliki mozna podawać same lub posypane cukrem pudrem.

    Są bardzo trwałe ... z powodzeniem można zabrać ze sobą na jakąś wyprawę.

    Nawet po 2-3 dniach smakują równie dobrze jak zaraz po upieczeniu.

Porady

Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: