Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
30
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Składniki
Tawa Tawas - boliwijskie pączki
- 200 gramy mąki pszennej typ 500
- 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 gramy cukru pudru
- 1 jajko kurze
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżki masła, (koniecznie w temp. pokojowej)
- 45 gramy mleka
- cukier puder do posypania, (opcjonalnie)
- Miód, (opcjonalnie do maczania)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać tłuszcz do smażenia (smalec lub olej). Idealna temperatura to 175 stopni C.
- Do suchego naczynia miksującego dodać wszystkie sypkie składniki na pączki. Mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. ( 30 sek. | obr. 3,5 )
- Dodać jajko, masło, mleko. Wyrobić ciasto. ( 10-15 sek. | obr. 4 )
- Jeżeli ciasto się lekko klei podsypujemy delikatnie mąką.
Tutaj dalej sprawa jest bardzo prosta. Podziel ciasto na 4 części. Z każdej części ciasta formujemy rulony ok. 2-3cm średnicy (jak na kopytka). Kroimy również tak jak kopytka i wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy na średnim ogniu na złotawy kolor.
Pączki smażą się właściwie bez potrzeby odwracania. Usmażone pączki osączamy na kilku warstwach ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. - Przed podaniem solidnie posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w miodzie.
Przygotowanie tłuszczu:
Przygotowania ciasta:
Formowanie pączków:
Podanie
Porady
Żródło przepisu i wskazówki znajdziesz na:
http://www.kielkismaku.pl/go2.php?id=219&key=przepisy-thermomix
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?