thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 55min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1 szczypty soli
  • 120 g cukru, (najlepiej drobny)
  • 100 g mąki pszennej, (typ 450)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia, (opcjonalnie, można pominąć)

Roztwór do nasączania

  • 120 g gorącej wody, (można użyć herbaty)
  • 45 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego, (około połowa pomarańczy)

Krem

  • 0,7 litra śmietany, 30% tłuczu, (bardzo zimna, najlepiej z zamrażalnika po 15 minutach chłodzenia)
  • 80 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao bez cukru, (ok. 30-35g)
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50 g ciepłej wody, (do rozpuszczenia żelatyny)

Do posypania przed podaniem

  • 2-3 łyżki kakao

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie biszkoptu
  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Tortownicę (tutaj przepis na prostokątną 18cm x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarować, ani nie wykładać papierem, bo biszkopt wyrośnie nam nierówno).
  3. Odważyć mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną (można przesiać je wcześniej przez sito). Odstawić na bok.
  4. Upewnij się, że naczynie miksujące jest idealnie suche i czyste. Zanieczyszczenia w szczególności tłuszcz zniweczy całą Twoją pracę.
  5. Załóż motylek. Do naczynia miksującego wbij całe jajka.
  6. Dodaj 120 g cukru kryształu i cukier waniliowy.
  7. Rozpocznij ubijanie jajek (6 min. | temp. 37 stopni C. | obr. 4).
  8. Kontynuuj ubijanie już bez ustawiania temperatury. ( 6 min. | obr. 4 )
  9. Dodaj mąki i proszek do pieczenia (wokół motylka) i delikatnie wymieszaj ( 5 sek. | obr. 3 ).
  10. Zdejmij motylek i dalej bardzo delikatnie przemieszaj już za pomocą kopystki tak, aby tylko połączyć składniki.
  11. Ciasto przełożyć do formy (papier do pieczenia tylko od spodu, nie smarujemy, ani nie wykładamy brzegów formy aby biszkopt był równy.
  12. Umieścić w rozgrzanym piekarniku. Piec w 180 stopniach C. około 25 min.
  13. Po upieczeniu pozostaw biszkopt w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 min.
    Dalej wyjmij i pozwól całkowicie przestygnąć.
  14. Po wystudzeniu wyjmij ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony)
    Mamy gotowy podkład biszkoptowy.
  15. Gdy biszkopt jest zimny - przetnij go wzdłuż tak, aby powstały dwa podkłady biszkoptowe.
  16. Przygotowanie roztworu do nasączenia biszkoptów
  17. Wodę lub herbatę i sok z pomarańczy wymieszaj aż dokładnie się połączą.
    Dalej użyj roztworu do późniejszego nasączania biszkoptów.
  18. Przygotowanie kremu
  19. Rozpuść żelatynę w letniej wodzie. Musi się dokładnie rozpuścić - nie może mieć grudek. Pozostaw do przestygnięcia, ale nie pozwól aby stężała.
  20. Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę 30% (optymalna temperatura 5-6 stopni C.) Zakładamy motylek. Wlewamy śmietanę (0,7 l.) do czystego i dobrze schłodzonego naczynia miksującego. Dodajemy cukier puder (80g) i ubijamy (bez nastawiania czasu, obroty 3).
  21. Jeżeli to możliwe (gdy nie chlapie) nie przykrywaj otworu w pokrywie lub przykryj w początkowej fazie ubijania. Później podglądaj postęp ubijania.
  22. Podczas ubijania (po ok. 1 min. ubijania) dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Nadal ubijamy i obserwujemy. Nie ma genialnej receptury ile trzeba ubijać - trzeba obserwować i zakończyć ubijanie w chwili gdy uzyskamy pożądaną konsystencję.
    Uwaga - zbyt długie ubijanie przerobi nam śmietanę w masło.
  23. Do ubitej śmietany w ostatnim kroku dodajemy kakao. Po czym delikatnie mieszamy. ( 10 sek. | obr. 2). Gotowe! Wyjmij motylek i połowę kremu przełóż na wcześniej nasączony biszkopt ułożony w formie. Dalej ułóż kolejny biszkopt - nasącz go tak jak ten wcześniejszy roztworem. Nałóż kolejną warstwę części kremu. Zawiń szczelnie tortownicę z ciastem (najlepiej tak aby folia nie dotykała ciasta) i umieść w lodówce na minimum 3-4 godziny.
  24. Przed podaniem kroimy bardzo ostrym nożem w kostkę (ciasto jest bardzo delikatne) i podajemy posypane cieniutką warstwą kakao.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Ciasto klasyk z PRL-owskiego stołu imieninowego tmrc_emoticons.) Delikatne. Smak oddaje dokładnie klimat z tamtych lat.

Górną warstwę kremu można uformować w ozdobną falę lub kopki kremu - tak jak to wykonywano kiedyś w oryginale.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Brzdąc

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: