Czas przygotowania
10h 0min
Czas całkowity
10h 23min
porcja/porcje/porcji
24
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 09/11/17
zmieniono dnia: 23/05/22
Składniki
NADZIENIE
- 300 g białego maku
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 100 g Migdałów, (bez skórki)
- 100 g masy marcepanowej
- 90 g cukru
- 5 biszkoptów podłużnych
- 2 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżki miodu
CIASTO PÓŁFRANCUSKIE DROŻDŻOWE
- 230 g mleka 3,2%
- 45 g cukru
- 30 g masła (w temp. pokojonwej)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 500 g mąki pszennej typ 500-650
- 1 szczypty soli, drobnej, (do smaku)
- 195 g masła, (najlepiej prosto z lodówki)
Lukier
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- olejek cytrynowy, (kilka kropel dla aromatu)
DODATKOWO
- 1 jajko rozbite z łyżką mleka, (do smarowania rogali przed pieczeniem)
- migdały i orzechy, (rozdrobnione jako posypka)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- W czystym i suchym naczyniu miksującym odmierz 300g białego suchego maku (nie trzeba go sparzać). Zemleć (45sek. | obroty 10)
- Mak przekładamy do innego naczynia.
- W naczyniu miksującym umieść orzechy i oczyszczone migdały. Rozdrabniamy (3 sek. | obroty 5). Rozdrobnione orzechy i migdały przesypujemy do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wsypujemy cukier. ( 30 sek. | obroty 10). Do powstałego cukru pudru dodajemy masę marcepanową (100g) i połamane biszkopty. ( 15 sek. | obroty 5 ). Do powstałej mieszanki w naczyniu miksującym dodajemy kolejne składniki. 130g wcześniej przygotowanej mieszanki orzechów i migdałów (to co pozostanie wykorzystasz do posypania rogali po upieczeniu i lukrowaniu), 2 łyżki śmietany 18%, łyżkę miodu, 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, biały mak wcześniej zmielony. Wyrabiamy masę pomagając sobie kopystką. (30 sek. | obroty 5).
- Nadzienie do naszych rogali mamy gotowe. Powinna powstać plastyczna masa.
- Myjemy naczynie i przygotowujemy je do wykonania ciasta.
- ...
- W naczyniu miksującym umieść 30g masła, 230g mleka 3,2% , 30g drożdży świeżych, 45g cukru, łyżkę cukru waniliowego. ( 3 min. | temp. 37 stopni C | obroty 2 ). Dodaj 500g mąki pszennej i 1 jajko, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. ( 3 min. | Interwał/Kłos)
- Przygotuj duży arkusz papieru do pieczenia. Na środku formujemy z ciasta prostokąt. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 1h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwijamy z folii i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 15 cm. Krótsze boki prostokąta mają stanowić górę i dół. Na tak rozwałkowanym cieście rozkładamy cieniutkie plasterki masła wprost z lodówki ( 195g ). Podczas rozkładania masła pozostawiamy około 1cm ciasta od góry i od dołu oraz na każdym z boków. Teraz górną 1/3 ciasta składamy do środka. Następnie dolną 1/3 ciasta przykrywamy wcześniej złożone ciasto. Następnie dokładnie zalepiamy brzegi ciasta i odwracamy je o 90 stopni. Tak złożone ciasto wałkujemy na prostokąt o bokach 15x30cm. Powtarzamy "składanie ciasta na 3". Złożone ciasto zawijamy w folię aby zabezpieczyć przed wyschnięciem. Schładzamy je przez 45 minut w lodówce. Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto w ten sam sposób i składamy ponownie na trzy. Znów umieszczamy w lodówce tym razem na 30 min. (składanie powtarzamy w sumie trzy razy).
- Gdy po raz ostatni rozwałkowujemy ciasto i składamy należy je bardzo dobrze zawinąć w folię aby nie wyschło nam. Teraz będzie leżakowało w lodówce minimum 6 godzin. Najlepiej zostawić je na całą noc w lodówce, a kolejnego dnia przystąpić do wypieku rogali.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki 20 minut wcześniej przed przygotowaniem rogali, aby się ociepliło.
- Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt 65x35cm. Prostokąt kroimy na duże trójkąty. Na każdym trójkącie rozprowadzamy masę makową pozostawiając małe marginesy na każdym boku.
Zawijamy rogala do 1/3 wysokości. W tym momencie robimy nacięcie po środku zawiniętej części do połowy średnicy i delikatnie je rozchylamy. Zwijamy rogala do końca.
Tak zawijane są oryginalne rogale świętomarcińskie. - Można też sobie nieco ułatwić, podzielić ciasto na dwie części i z nich rozwałkować dwa koła, podzielić na trójkąty i formować rogale.
- Uformowane rogale układamy na blaszce w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze sporo urosną. Odstawiamy je na około 45 minut do podrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Podrośnięte rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wypiekamy rogale około 23-25 minut w temperaturze 180 stopni C. Powinny się ładnie zarumienić. - Dalej jeszcze ciepłe rogaliki smarujemy przygotowanym lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami.
- 1. Załóż motylek. Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA
PRZYGOTOWANIE CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO
PRZYGOTOWANIE ROGALI
PRZYGOTOWANIE LUKRU
Porady
# Więcej wskazówek i zdjęć na
http://www.kielkismaku.pl/go2.php?t=przepis&id=129&key=prze-rogale-marcinskie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Robiłam pyszne💪 te i tylko te❗
Przepis świetny, idealnie wszystko opisane. Nie dostalam bialego maku ani masy marcepanowej, ale uratowala mnie masa z bialego maku z puszki + dodane do tego zmielone orzechy i migdały, skorka kandyzowana, smietana. Świetna konsystencja masy wychodzi na bazie tego przepisu. Mi rogali wyszlo z 20, ale wielkosciowo sa swietne, nie tak ogromne jak te sklepowe. Świetny przepis, świetnie opisany.
Przepyszne z braku maku robiłam z marmoladą o smaku róży. Znikły w mgnieniu oka.
Skomplikowane, ale chyba się skuszę