thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 45min
Czas całkowity
1h 58min
porcja/porcje/porcji
40 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 12/20/19
zmieniono dnia: 12/20/19

Składniki

Ciasteczka korzenne - najlepsze pod stempelki

  • 90 g masła, (temp. pokojowa)
  • 1 jajko, rozmiar L
  • 270 g mąki pszennej tortowej, (typ 450)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej, (można ją wykonać w TM samodzielnie)
  • 1 łyżeczki kakao (gorzkie), - (płaska łyżeczka)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta korzennego
  1. 1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Miksujemy (10-15 sek. | obr. 7 do 8 ) Umieszczamy ciasto w woreczku i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

    2. Wyjmij ciasto z lodówki. odetnij połowę. Wałkujemy ciasto na papierze do pieczenia na grubość 3-4 mm. (tak aby łatwiej było później przełożyć do pieczenia).

    3. Wycinamy szklanką, stempelkiem lub foremką ciastka bezpośrednio na papierze do pieczenia. Papier przesuwamy na blaszkę do pieczenia i wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 13-14 min.

    4. Upieczone ciasteczka przestudzić na kratce.

Porady

# Ciasto doskonale nadaje się pod przeróżne stempelki. Świetne do wypiekania z dziećmi.
# Podobnie jak pierniczki ciasteczka przez kilka godzin po upieczeniu są twarde. Gdy nabierają wilgoci miękną. Jeżeli chcesz zachować ich twardość dłużej zamknij je w pudełeczku bez dopływu wilgoci.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasteczka korzenne - najlepsze pod stempelki

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: