- TM 6
Składniki
Białe bułeczki
- 300 gramów kefiru, (najlepiej w temp. pokojowej)
- 25 gramów świeżych drożdży
- 2 szczypty cukru, (bezpośrednio na wrzucone drożdże)
- 30 gramów oliwy z oliwek
- 570 gramów mąki pszennej, (najlepsza będzie typ 00 )
- 5 gramów soli
- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego, ( opcjonalnie )
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata doskonały chleb
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności.
(Obroty 6, czas 30 sek.) - Dalej (czas 2-3 min. obroty interwał) - wyrabiamy ciasto.
- Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-30 min.
- Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego rulon. Rozcinamy na mniejsze porcje i wytaczamy z nich zgrabne maleńkie bułeczki i łączymy po pięć (tworząc kwiatki) pozostawiając małą szczelinę między nimi, aby wyrosły.
- Każdą uformowaną bułeczkę układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując odległość.
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem i przyozdabiamy ziarnami maku lub sezamu. Do wypieku można użyć też doskonałych foremek do wypiekania bułeczek - wtedy bułeczki idealnie zachowają kształt. Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. mniej niż 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20-25 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180 stopni C - pieczemy je jeszcze ok. 18-20 min. aż się zarumienią.
Przygotowanie ciasta na bułki
Formowanie bułeczek
Porady
Bułeczki doskonale smakują zarówno na słodko jak i na słono. Wielkość i ilość możesz swobodnie dopasować do swoich preferencji. Mąka pszenna typ "00" sprawi, że będą delikatne i lekkie.
Wypiekanie w formach silikonowych jest bardzo wygodne. Pieczywo doskonale trzyma kształt. Foremki są bardzo wygodne w czyszczeniu (wrzucić je możesz po prostu do zmywarki). Szybko się wychładzają i bardzo wygodnie się je przechowuje (nie zajmują dużo miejsca i można je nawet zwinąć).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?