Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 26/05/24
zmieniono dnia: 31/05/24
Składniki
Ciasto
- 600 gramy mąki pszennej
- 250 gramy woda
- 50 gramy drożdże świeże
- 1 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- sezam, do posypania
- jajko, do posmarowania
Mięso
- 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kosteczkę
- przyprawa do kebaba
- papryka słodka
- oregano
Dodatki
- kapusta pekińska
- Czerwona cebula
- kukurydza, konserwowa
- ogórek
- pomidor
- prażona cebulka, gotowa
sos
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany, 18% tłuszczu
- 1 ząbki czosnku
- sól
- pieprz, mielony
- 1 czubate łyżeczki koperek, świeży, posiekane
- 2 szczypty cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego dodajemy wodę cukier i drożdze. Podgrzewać 2min./37°C/obr.2. Odstawiamy na ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól, oliwę i wyrabiamy 3minuty "Ciasto" . Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Mięso kroimy w kosteczkę przyprawiamy przyprawami i smażymy z niewielką ilością oleju na patelni.
- Przygotować sos:
Do naczynia miksujęcego włożyć czosnek, rozdrobnić 3s/obr. 8. Czosnek zgarnąć ze ścianek na dno naczynia.
Dodać śmietanę, majonez, cukier, koperek, sól i pieprz, wymieszć 10s/obr.5 - Z ciasta formujemy 4 kółka. Pomagałam sobie talerzem deserowym. Na 2 kawałkach układałam składniki. Przykrywam dokładnie drugim kawałkiem ciasta i mocno doklejam. na wierzchu smaruje jajkiem i posypuję sezamem. Piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 25 minut w 220°C.
Po upieczeniu kroję na pół. Smacznego - Dodatki można posiekać w urządzeniu.
Kapusta pekińska pokrojona w mniejsze kawałki 10s/obr.4.
czerwona cebula przekrojona w ćwiartki 5s/obr.5.
Ogórek i pomidor kroiłam w plasterki nożem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?