thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Prosta zapiekanka z mięsem mielonym IKA

  • 30 gramy oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 250 gramy makaronu, suchego, rurki
  • 70 gramy sera, np. edam, gouda, pokrojonego na kawałki
  • 1350 gramy wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 gramy cebuli
  • 300 gramy mięsa mielonego
  • 50 gramy koncentrat pomidorowy
  • 20 gramy mąki pszennej
  • 80 gramy śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, lub kostka rosołowa
  • 1 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Naczynie do zapiekania (30 x 20 cm) natłuścić olejem, odstawić.
    Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 7 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia wlać 1150 g wody i 10 g oleju, dodać 1 łyżeczkę soli. Ustawić 9 min/Varoma/obr. 1 i gotować. Dodać makaron, ustawić 6 min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1 i gotować. Odcedzić makaron. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
  3. Do czystego naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  4. Do naczynia miksującego dodać mięso, gotować 3 min/100°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" .
  5. Do naczynia miksującego dodać koncentrat pomidorowy, mąkę, pozostałe 200 g wody, śmietanę, koncentrat bulionu warzywnego, paprykę, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz, gotować 4 min/100°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 2. Mięsny sos przełożyć do naczynia z makaronem, wymieszać kopystką. Zapiekankę posypać rozdrobnionym serem. Piec 20 min (180°C).
  6. Zapiekankę z mięsem mielonym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: