Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 02/10/24
zmieniono dnia: 03/10/24
Składniki
ciasto
- 1000 g ziemniaków, mączystych, po obraniu
- 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka na 0/5 kg
- 1 łyżki skrobia ziemniaczana, szczegóły w opisie
- 2 łyżki sól, każdy używa do smaku
- 1 kawałki cebula, mała lub 1/2 dużej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1 kg obranych mączystych ziemniaków
- Ziemniaki podziel na dwie równe połowy ( po 500 g), jedną część odłóż poza naczynie miksujące, drugą część pozostaw w naczyniu miksującym
- Ziemniaki które są w naczyniu pokrój na kawałki.
- Dodaj małą cebulę pokrojoną na kawałki.
- Rozdrobnij 30 s/obr. 5"Miksowanie"
- Do uzyskanej masy dodaj 1 łyżkę soli i dokładnie wymieszaj kopystką.
- Przygotuj miseczkę z gazą. Na gazę wylej uzyskaną masę z misy Thermomix i dokładnie odciśnij z soku. Sok z masy ziemniaczanej pozostaw w miseczce do wytrącenia się skrobi ziemniaczanej.
- Ugotuj ziemiaki. Do naczyń miksujących wlaj wodę 500 g, włuż koszyczek, pokrój ziemniaków na 3 cm, umieść w koszyczku, ziemniaki oprósz 1/2 łyżeczki soli. Gotuj 25 min/Varoma/obr.1 lub do momentu, aż będą ciałakiem miękkim.
- Po ugotowaniu, wylej wodę z naczyń miksującego. Naczynie opłucz. Umieść ziemniaki w naczyniu miksującym. Następnie dodaj odciśnięte z soku surowe ziemniaki i 2 łyżki mąki pszennej.
- Z miseczki z sokiem ziemniaczanym ostrożnie odlej płyn, na dnie pozostanie wytrącona skrobia ziemniaczana. Dodaj ją do misy termomix (musi być jej czubata łyżka , jeśli jest mało to uzupełnij ją mąką ziemniaczaną )
- Wymieszaj składniki na ciasto 30 s/obr. 4"Miksowanie"
- Ciasto wyjmij z naczynia miksującego na lekko oprószony mąką ziemniaczaną blat.
Formuj kulki mniej więcej o połowę większe niż przygotowane kulki z farszem.
W uformowanej kulce zrób dziurkę i napełnij ją farszem, a następnie sklej, uformuj pyzę i odłóż na tacę obficie wysypaną mąką ziemniaczaną, tak aby pyza nie przykleiła się. - Pyzy gotujemy w krochmalu. Wlej do garnka wodę, doprowadź do wrzenia. Przygotuj krochmal, na jeden litr wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Mąkę ziemniaczana przed wlaniem do wrzątku rozpuść w zimnej wodzie. Do wrzątku dodać sól a następnie krochmal .
- Przed wrzuceniem pyz do gotowania obtocz je delikatnie w mące ziemniaczanej z tacy na której układałeś pyzy po uformowaniu.
Pyzy po wypłynięciu gotuj około 5 min.
smacznego
Porady
Pyzy z okrasą .
Nie dodajemy jaj
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze