thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

sałatka

  • 18 g olej rzepakowy, tłoczony na zimno
  • 180 g marchewki, 2 szt

Obiad

  • 8 g olej rzepakowy, tłoczony na zimno
  • 100 g cebuli, 1 szt
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego, 1/4 szt
  • 2 łyżeczki majeranek, suszony
  • 2/3 łyżeczki pieprz biały, mielony
  • 6 g ziaren sezamu
  • 4 g soli, drobnej
  • 300 g polędwicy wołowej, ew. schabu
  • 170 g pomidora, 1 szt
  • 8 liście sałaty rzymskie
  • 60 g kaszy gryczanej, prażonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Obiad
  1. Na pokrywie naczynia postawić miskę. Odmierzyć do niej 60 g kaszy gryczanej. Ugotować w osobnym garnku.
  2. Na pokrywie naczynia postawić miskę. Odmierzyć do niej 300 g polędwicy wołowej pokrojonej w paski. Posypać pieprzem białym, 2 łyżeczkami majerankiu, skropić sokiem z cytryny, na razie nie solić. Wymieszać, odstawić do lodówki na 10 min.
  3. Do naczynia włożyć 180 g marchewki pokrojonej na kawałki. Dodać 18 g oleju rzepakowego. Rozdrobnić 3s/obr 5. Przełożyć do miski. Odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia postwić miskę. Odmierzyć do niej 170 g pomidora pokrojonego na kawałki oraz 8 liści sałaty. Odstawić.
  5. Na pokrywie naczynia postawić małą miseczkę. Odmierzyć do niej 6 g nasion sezamu. Odstawić.
  6. Do naczynia włożyć 100 g cebuli przekrojonej na pół. Posiekać 4 s/obr. 5.
  7. Na patelni rozgrzać 10 ml oleju lub oliwy i wsypać ziarna sezamu. Na gorącą patelnię położyć polędwicę, posolić już na patelni, smażyć z obu stron ok 5 minut.
  8. Dodać cebulę i dusić 15 minut. Podawać ułożoną na liściach sałaty, z pomidorami i surówką z marchewki. Polać sosem z patelni.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

day 3 + 4, 12:00

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: