thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Chili con carne

  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 porcji cebula, pokrojona na pół
  • 2 ząbki ząbek czosnku
  • 1 łyżeczki chili, mielonego
  • 1 łyżeczki kminku, mielonego
  • 1 łyżeczki oregano, suszone
  • 500 g wołowiny, mielona (np. gulaszowej lub z antrykotu)
  • 2/3 puszki pomidorów, lub 2 świeże pomidory
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 porcji czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 200 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki
  • 100 g bulionu wołowego, lub wody
  • 100 g kostek boczku, opcjonalnie
  • 5 kawałki suszonych pomidorów, opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie cebuli i czosnku
  1. Umieść cebulę i czosnek w naczyniu miksującym. Posiekaj 3 sekundy / obr. 5.
  2. Dodaj 1 łyżkę oliwy i podsmażaj 3 minuty / 120°C / obr. 1.
  3. Dodawanie przypraw
  4. Dodaj chilli, kumin i oregano, wymieszaj 10 sekund / obr. 2.
  5. Podsmażaj przyprawy przez 1 minutę / 120°C / obr. 1.
  6. Dodawanie mięsa (i opcjonalnie boczku)
  7. Dodaj mieloną wołowinę (oraz boczek, jeśli używasz) do naczynia.
  8. Smaż 8 minut / 120°C / obr. 1 / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" , aż mięso będzie równomiernie przyrumienione.
  9. Dodawanie pomidorów
  10. Świeże pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę (lub rozdrobnij pomidory z puszki).
  11. Dodaj pomidory do naczynia miksującego wraz z cukrem, solą i pieprzem. Gotuj 10 minut / 100°C / obr. 1 / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" .
  12. Dodawanie papryki i suszonych pomidorów
  13. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz suszone pomidory, jeśli ich używasz.
  14. Gotuj 10 minut / 100°C / obr. 1 / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"
  15. Dodawanie fasoli i bulionu
  16. Dodaj fasolę i wymieszaj 3 minuty / 100°C / obr. 1 / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"
  17. Jeśli potrzebujesz więcej sosu, dodaj stopniowo gorący bulion lub wodę i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby sos zgęstniał.

Porady

Podawaj z dodatkami, takimi jak świeża kolendra, kwaśna śmietana, guacamole, chipsy z tortilli, placki tortilli lub biały ryż.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chili con carne

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy