Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Chili con carne
- 1 łyżki oliwy z oliwek
- 1 porcji cebula, pokrojona na pół
- 2 ząbki ząbek czosnku
- 1 łyżeczki chili, mielonego
- 1 łyżeczki kminku, mielonego
- 1 łyżeczki oregano, suszone
- 500 g wołowiny, mielona (np. gulaszowej lub z antrykotu)
- 2/3 puszki pomidorów, lub 2 świeże pomidory
- 1 łyżeczki cukru
- 1 porcji czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 200 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki
- 100 g bulionu wołowego, lub wody
- 100 g kostek boczku, opcjonalnie
- 5 kawałki suszonych pomidorów, opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Umieść cebulę i czosnek w naczyniu miksującym. Posiekaj 3 sekundy / obr. 5.
- Dodaj 1 łyżkę oliwy i podsmażaj 3 minuty / 120°C / obr. 1.
- Dodaj chilli, kumin i oregano, wymieszaj 10 sekund / obr. 2.
- Podsmażaj przyprawy przez 1 minutę / 120°C / obr. 1.
- Dodaj mieloną wołowinę (oraz boczek, jeśli używasz) do naczynia.
- Smaż 8 minut / 120°C / obr. 1 / "Obroty wsteczne" , aż mięso będzie równomiernie przyrumienione.
- Świeże pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę (lub rozdrobnij pomidory z puszki).
- Dodaj pomidory do naczynia miksującego wraz z cukrem, solą i pieprzem. Gotuj 10 minut / 100°C / obr. 1 / "Obroty wsteczne" .
- Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz suszone pomidory, jeśli ich używasz.
- Gotuj 10 minut / 100°C / obr. 1 / "Obroty wsteczne"
- Dodaj fasolę i wymieszaj 3 minuty / 100°C / obr. 1 / "Obroty wsteczne"
- Jeśli potrzebujesz więcej sosu, dodaj stopniowo gorący bulion lub wodę i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby sos zgęstniał.
Przygotowanie cebuli i czosnku
Dodawanie przypraw
Dodawanie mięsa (i opcjonalnie boczku)
Dodawanie pomidorów
Dodawanie papryki i suszonych pomidorów
Dodawanie fasoli i bulionu
Porady
Podawaj z dodatkami, takimi jak świeża kolendra, kwaśna śmietana, guacamole, chipsy z tortilli, placki tortilli lub biały ryż.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze