Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
4
osoba/osoby
Poziom
Średni
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 27/05/24
zmieniono dnia: 31/05/24
Składniki
Blaty miodowe
- 500 gramy mąki pszennej
- 150 gramy masła
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 115 gramy cukru
- 1 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
Masa śmietanowa
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 śmietana, 18% tłuszczu, szklanka
- 500 gramy mleka
- 140 gramy cukru
- 200 gramy masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
Dodatkowo
- wiórki kokosowe, do posypania na wierzchu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Blaty miodowe:
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na ciasto (mąkę, jajka, masło, miód, cukier i sodę), Wymieszać 20s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia i wyrobić 2minuty "Ciasto" .
Wyrobione ciasto wyjmujemy na stolnicę i dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy (u mnie 24x28 ). Przekladamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy oddzielnie każdy w 180°C przez 15 minut. Studzimy - Masa:
do naczynia miksującego dodajemy mleko, masło i cukier, gotujemy 6minut/95°C/obr.3 (do osiągnięcia temperatury).
W miseczce dokładnie mieszamy jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i śmietanę.
Następnie ustawiamy 10minut/95°C/obr.3 i przez otwór w naczyniu wlewamy mieszankę z miseczki i gotujemy do zgęstnienia od czasu do czasu mieszamy dodatkowo kopystką przez otwór w naczyniu. - Gorącą masą przekładamy blaty, wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy wiórkami. Ciasto należy schłodzić w lodówce, najlepiej na noc. Smacznego
Porady
Najlepsze jest po 2-3 dniach jak zmięknie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Jedzenie na wynos
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla 2 osób
Przepis dla studenta
Przepis dla starszych osób
Przyjęcie
Wakacje
Urodziny
Urodziny dziecka
Piknik
Gotowanie na co dzień
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Walentynki
Karnawał
Wielkanoc
Dzień Matki
Halloween
Boże Narodzenie
Sylwester
Dzień Ojca
Dzień Babci i Dziadka
Podgrzewanie
Gotowanie
Pieczenie
Szybkie
Kreatywne
Niedrogie
Dodatek
Deser
Rodzaj posiłku
Przekąska
Ciasto
Ciastka
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
This restaurant is a feast for the absolute bagels senses! Everything from the food to the decor is stunning.
Justynka 87: Dodaje 1 szklankę (200-250ml)
Witam,ile się daje śmietany?
Justynka 87: Dodaje 1 szklankę (200-250ml)
Smietana do masy jakiej jest pojemności ?