thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Brownie

  • 200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • orzechy włoskie, laskowe lub czekoladowe groszki (ok. 50 g), opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Brownie
  1. Do naczynia miksującego dodaj czekoladę połamaną na kawałki i masło. Rozpuść 5 min/50°C/obr.2. Po zakończeniu odstaw na chwilę, aby lekko ostygło.
  2. Do naczynia z roztopioną czekoladą dodaj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj 20 sek/obr.4.
  3. Dodaj mąkę, kakao i sól. Wymieszaj 15 sek/obr. 4.
  4. Jeśli używasz orzechów lub czekoladowych groszków, dodaj je i wymieszaj delikatnie: 10 sek/obr.3/obroty wsteczne.
  5. Przelej masę do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 25-30 minut
  7. Brownie powinno być wilgotne w środku – sprawdzaj patyczkiem (może być lekko oblepiony ciastem).
  8. Odstaw do ostygnięcia przed pokrojeniem. Najlepiej kroić, gdy ciasto jest całkowicie zimne, aby uzyskać równe kawałki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Brownie | Thermomaniak.pl

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: