Czas przygotowania
6h 0min
Czas całkowity
6h 0min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Składniki
Sernik Oreo | Thermomaniak.pl
- 200 g ciastek Oreo (około 18 sztuk)
- 60 g masła
- 500 g twarogu sernikowego (np. z wiaderka)
- 250 g mascarpone
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 10 10 ciastek Oreo (pokruszonych)
- 6 ciastek oreo, (do dekoracji)
- 100 g śmietany, (opcjonalnie do dekoracji)
- 50 g czekolady, startej, (startej, opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Włóż ciastka Oreo do naczynia miksującego i rozdrobnij 10 sek / obr. 7.
- Dodaj roztopione masło i wymieszaj 10 sek / obr. 5.
- Wyłóż dno tortownicy (o średnicy 20–22 cm) papierem do pieczenia. Przełóż mieszankę na spód i równomiernie ugnieć. Włóż do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Do naczynia miksującego dodaj twaróg, mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Miksuj 30 sek / obr. 4.
- Dodaj jajka, jedno po drugim, miksuj 20 sek / obr. 4.
- Wsyp pokruszone ciastka Oreo i delikatnie wymieszaj 10 sek / obr. 2.
- Wylej masę na schłodzony spód.
- Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 160°C (tryb góra-dół). Piecz przez około 50–60 minut. Środek może być lekko galaretowaty.
- Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku na 30 minut. Następnie wyjmij i ostudź całkowicie.
- Jeśli chcesz, ubij śmietanę kremówkę na sztywno i ozdób nią wierzch sernika. Posyp startą czekoladą i dodaj ciasteczka Oreo na wierzch.
- Wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.
Sernik Oreo
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze