Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Pesto bazyliowe | Thermomaniak.pl
- 50 g liści świeżej bazylii (umytej i osuszonej)
- 50 g parmezanu, (w kawałku)
- 30 g orzeszków piniowych, (można zastąpić migdałami lub nerkowcami)
- 1-2 ząbki czosnku
- 120 ml oliwy z oliwek extra virgin
- sól do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Włóż parmezan do naczynia miksującego.
- Zmiel go przez 10 sekund / obroty 10, aż uzyskasz drobną konsystencję.
- Przełóż do miseczki i odstaw.
- Włóż liście bazylii, orzeszki piniowe, czosnek i zmielony parmezan do naczynia miksującego.
- Zmiksuj przez 15 sekund / obroty 7.
- Włącz Thermomix na obroty 4, a przez otwór w pokrywce powoli wlej oliwę, aż składniki połączą się w gładką masę (zajmie to około 30 sekund).
- Dopraw solą do smaku i wymieszaj przez 5 sekund / obroty 4.
- Przełóż pesto do słoiczka i przechowuj w lodówce do tygodnia. Możesz też zamrozić porcje w foremce na lód.
Pesto bazyliowe
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze