- TM 5
Składniki
Bułka tarta
- 1 ząbek czosnku
- 2 kromki białego chleba, połamane na ćwiartki, około. 100 g (lub 100 g kromek chleba bez glutenu)
- 10 g świeżej pietruszki, (ok. 1 mała garść)
- 50 g parmezanu, na 2 lub 3 kawałki (pomiń, jeśli danie ma być bez nabiału)
Sos beszamelowy
- 40 g masła lub oliwy z oliwek
- 40 g mąki zwykłej lub 30 g bezglutenowej
- 1/4-1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 400 g mleka, (lub lub mleka bezmlecznego np. mleko migdałowe, mleko ryżowe)
Danie
- 500 g wody do gotowania na parze
- 150-300 g różyczek kalafiora, pokrojonych w kawałkach (rozmiar 2-3 cm)
- 150-300 g różyczek brokuła, pokrojonych sztuki (rozmiar 2-3 cm)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włóż czosnek, pieczywo, pietruszkę i parmezan: Turbo /2s /3-5 razy. Przełóż do miski i odstaw.
- Do naczynia miksującego włóż masło, mąkę, sól i gałkę muszkatołową i posiekaj 5s/obr.5.
- Dodaj mleko, następnie gotuj 7 min/90°C/obr. 3. Przełóż do naczynia żaroodpornego i odstaw na bok.
- Rozgrzej piekarnik do 220 ° C. W międzyczasie wlej wodę do naczynia miksującego i ustaw przystawkę Varoma. Odważ kalafior w dolnej części przystawki Varomy, a brokuły na wkładzie przystawki Varomy, przykryj pokrywką i gotuj na parze 14 min/Varoma/obr.2.
- Warzywa ugotowane na parze przełóż do naczynia żaroodpornego z sosem i wymieszaj obtaczając warzywa w sosie. Posyp bułką tartą i upiecz 10-15 minut (220 ° C), aż sos zacznie się gotować, a posypka się zarumieni. Podawaj na gorąco.
Bułka tarta:
Sos beszamelowy:
Warzywa:
Porady
- Aby podać jako danie główne dla 4 osób użyj więcej warzyw (300 +300 g).
- Aby sos był gęstszy zwięsz ilość mąki do 50g/60g.
- Aby zrobić sos serowy, dodaj 80 g pokrojonego w 1 cm kostkę sera Cheddar. Po gotowaniu w kroku 3, następnie gotuj ponownie 1 min / 90 ° C / obr.4.
- Aby uzyskać sos beszamelowy bez nabiału, użyj oliwy z oliwek zamiast masła oraz mleka bez laktozy (np. mleko migdałowe, mleko ryżowe, mleko owsiane (wszystko to z łatwością można przygotować w urządzeniu Thermomix). Unikaj mleka sojowego, ponieważ łatwo się zsiada w tym przepisie na sos, chociaż nadal dobrze smakuje (jeśli nie masz innego wybou - dopraw do smaku dodatkową solą morską i pieprzem).
- Aby uzyskać okruchy bez nabiału, pomiń parmezan.
- Do bułki bezglutenowej używaj pieczywa bezglutenowego.
- Aby uzyskać sos bezglutenowy, wymień 40 g mąki zwykłej na 30 g mąki bezglutenowej (na przykład mąkę z soczewicy, mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżowa (wszystko łatwo mielone w urządzeniu Thermomix) lub
mąkę kukurydzianą i gotuj 2 minuty dłużej w kroku 3.
- Zapiekankę można przygotować w tym samym czasie co Zupę-krem paprykowo- pomidorową (poprzez gotowanie na parze oraz zmianę tempertury w punkcie 3 ze 100 stopni na temperatuę Varoma)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze