Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 3min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
Składniki
Pączki Crème Brûlée w Thermomixie ala Rozkoszny
- 459 gramy mąki pszennej, uniwarsalnej
- 14 gramy suchych drożdży
- 70 gramy cukru
- 0.5 łyżeczki sól
- 180 g mleko
- 60 gramy masło, roztopionego
- 2 porcji jajko, duże
- 1 porcji żółtko
- 3 płaskich łyżeczek ciemny rum
Krem
- 500 g mleka, 3,2%
- 1 porcje laska wanilii
- 6 porcji żółtko
- 100 gramy cukru, drobnoziarnistego
- 20 gramy skrobi kukurydzianej
- ¼ łyżeczki Sòl morska
- 20 gramy masło, zimne
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlej 180g mleka , dodaj drożdże i cukier. Podgrzewaj: 2 min/37°C/"Obroty wsteczne" 5
- Dodaj mąkę, sól, masło, jajka, żółtko i rum. Wyrabiaj: 5 min/interwał. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią i odstaw na około 1–1,5 godziny, aż podwoi objętość. 2.
- Formowanie pączków: Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na grubość 1,5 cm. Wytnij kółka o średnicy 7 cm, ułóż na blasze, przykryj ścierką i zostaw na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Smażenie: W garnku rozgrzej olej do 175°C. Smaż pączki partiami po około 2–3 minuty z każdej strony. Odsącz na ręczniku papierowym.
- Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj wanilię (laskę i ziarenka). Podgrzewaj: 5 min/90°C/obr Przelej do miski.
- Wyjmij laskę wanilii
- Do naczynia miksujacego dodaj żółtka utrzyj z cukrem dodaj skrobię i sol. Przelej do naczynia miksującego z mlekiem, gotuj: 8 min/90°C/obr.
- Dodaj masło i wymieszaj: 30 s/obr.
- Przelej krem do miski, przykryj folią spożywczą i wystudź
- Nadziewanie i karmelizowanie: Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj pączk
- Posyp cukrem pudrem i skarmelizuj za pomocą palnika. Powtórz proces dla podwójnej karmelizacji. --- Thermomix Tip Możesz przygotować krem dzień wcześniej, aby zaoszczędzić czas. Jeśli nie masz palnika, spróbuj karmelizacji pod grillem w piekarniku
Ciasto na pączki
Crem
Porady
Olej rozgrzewaj powoli do 175C dłuzsze rozgrzewanie przepisów gwarantuje bardziej smażenie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze