thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
6 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

Sos

  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1 puszki pomidorów, krojonych
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 0,5 łyżeczki bazylii, suszonej
  • 0,5 łyżeczki oregano, suszonego
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • sól do smaku

Ciasto

  • 220 g wody
  • 7- 8 g suchych drożdży, lub 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 1 łyżeczki cukru, (płaska)
  • 400 g mąki chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 łyżeczki soli

Dodatki

  • 400 g pieczarek
  • 1 łyżki masła
  • 1,5 cebuli
  • 2-3 papryki, (kolorowe)
  • 2garści kukurydzy mrożonej (lub świeżej) (opcjonalnie)
  • 200 g sera mozzarella, (startego)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sos - najlepiej przygotować wcześniej (resztę można zamrozić w porcjach)
  1. Do naczynia miksującego wrzucić cebulę i czosnek, rozdrobnić 5s / obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia.
  2. Dodać oliwy z oliwek, dusić 2 min./ 100C / obr. 1
  3. Dodać pomidory, przecier, przyprawy, sól i gotować 8 min./ 100C/ obr. 1
  4. Rozdrobnić 20s /obr. 9 (opcjonalnie). Nayczynie umyć.
  5. Ciasto
  6. Do naczynia miksującego wlać 50 g wody, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 1 min/37°C/obr. 2
  7. Dodać pozostałe 170 g wody, mąkę, oliwę i sól, wyrobić 2 min/Ciasto"Ciasto" . W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 50 min (można użyć piekarnika rozgrzanego do 37-40 C).
  8. Papier do pieczenia uciąć na rozmiar kamienia do pizzy "Paul"
  9. W międzyczasie można przygotować Dodatki.
  10. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką papier do pieczenia rozłożony na blacie i rozwałkować na kształt prostokątu (rozmiar papieru). Brzegi ciasta zawinąć do środka (około 1.5 cm).
  11. Kamień do pizzy „Paul” ostrożnie położyć na ruszcie umieszczonym na najniższym poziomie piekarnika. Rozgrzać piekarnik do temp.220°C.
  12. Wyjąć ostrożnie kamień do pizzy i ostrożnie zsunąć ciasto razem z papierem do pieczenia na rozgrzany kamień. Wstawić całość na 10 minut do piekarnika.
  13. Ostrożnie wyjąć kamień z ciastem i ułożyć dodatki oraz ser. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 10-15 minut (220°C).
  14. Dodatki
  15. Pieczarki drobno pokroić do małego garnka, dodać łyżkę masła i dusić na małym ogniu (około 20 minut). Następnie doprawić solą i pieprzem i dusić przez następne 10 minut.
  16. Cebulę obrać,
    przeciąć w poprzek na pół i pokroić w paski
  17. Usunąć gniazda nasienne z papryki, przeciąć w poprzek na pół następnie pokroic w cienkie paski
  18. Paprykę i kukurydzę wrzucić na patelnie i podsmażyć. po paru minutach dodać cebulę na dodatkowych kilka minut.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pizza wegetariańska z pieczarkami cebulą, papryką z użyciem kamienia do pizzy „Paul”

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: