Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
6
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
Składniki
Sos
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 1 puszki pomidorów, krojonych
- 15 g oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki tymianku, suszonego
- 0,5 łyżeczki bazylii, suszonej
- 0,5 łyżeczki oregano, suszonego
- 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
- sól do smaku
Ciasto
- 220 g wody
- 7- 8 g suchych drożdży, lub 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 łyżeczki cukru, (płaska)
- 400 g mąki chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczki soli
Dodatki
- 400 g pieczarek
- 1 łyżki masła
- 1,5 cebuli
- 2-3 papryki, (kolorowe)
- 2garści kukurydzy mrożonej (lub świeżej) (opcjonalnie)
- 200 g sera mozzarella, (startego)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wrzucić cebulę i czosnek, rozdrobnić 5s / obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia.
- Dodać oliwy z oliwek, dusić 2 min./ 100C / obr. 1
- Dodać pomidory, przecier, przyprawy, sól i gotować 8 min./ 100C/ obr. 1
- Rozdrobnić 20s /obr. 9 (opcjonalnie). Nayczynie umyć.
- Do naczynia miksującego wlać 50 g wody, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 1 min/37°C/obr. 2
- Dodać pozostałe 170 g wody, mąkę, oliwę i sól, wyrobić 2 min/"Ciasto" . W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 50 min (można użyć piekarnika rozgrzanego do 37-40 C).
- Papier do pieczenia uciąć na rozmiar kamienia do pizzy "Paul"
- W międzyczasie można przygotować Dodatki.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką papier do pieczenia rozłożony na blacie i rozwałkować na kształt prostokątu (rozmiar papieru). Brzegi ciasta zawinąć do środka (około 1.5 cm).
- Kamień do pizzy „Paul” ostrożnie położyć na ruszcie umieszczonym na najniższym poziomie piekarnika. Rozgrzać piekarnik do temp.220°C.
- Wyjąć ostrożnie kamień do pizzy i ostrożnie zsunąć ciasto razem z papierem do pieczenia na rozgrzany kamień. Wstawić całość na 10 minut do piekarnika.
- Ostrożnie wyjąć kamień z ciastem i ułożyć dodatki oraz ser. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 10-15 minut (220°C).
- Pieczarki drobno pokroić do małego garnka, dodać łyżkę masła i dusić na małym ogniu (około 20 minut). Następnie doprawić solą i pieprzem i dusić przez następne 10 minut.
- Cebulę obrać,
przeciąć w poprzek na pół i pokroić w paski - Usunąć gniazda nasienne z papryki, przeciąć w poprzek na pół następnie pokroic w cienkie paski
- Paprykę i kukurydzę wrzucić na patelnie i podsmażyć. po paru minutach dodać cebulę na dodatkowych kilka minut.
Sos - najlepiej przygotować wcześniej (resztę można zamrozić w porcjach)
Ciasto
Dodatki
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?