Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
16
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 10/07/19
zmieniono dnia: 11/07/19
Składniki
Masa serowa
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g masła, (w kawałkach 2 cm)
- 3 jajka
- 200 g mleka kokosowego
- 1 szczypty soli
- 500 g sera, (ricotta lub półtłusty twaróg)
- 80 g cukru pudru
- 15 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 60 gramy mąki ziemniaczanej
Mus z borówek
- 220 g wrzącej wody
- 2 galaretki, (z owoców leśnych)
- 600-700 g borówek, świeżych
Dodatki
- 300 g herbatników, (na podkłady)
- dżem owocowy, (niewielka ilość)
- 16-20 małych bezów, (do dekoracji)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść 100g wiórków kokosowych. Rozdrabniamy. ( 6 sek. | obr. 10)
Przełożyć do innej miseczki.
2. W naczyniu miksującym umieść 100g masła pokrojonego w kostkę ok 2 cm. Rozpuszczamy masło. (2 min. | temp. 50 stopni C | obr. 2.5).
3. Do rozpuszczonego masła dodaj pozostałe składniki masy serowej (3 jajka, 500g sera, 200g mleka kokosowego, 100g wiórków kokosowych (wcześniej zmielonych), szczypta soli, 15 g cukru waniliowego, 80g cukru pudru, 60g mąki ziemniaczanej). Podgrzewamy. (15 min. | temp. 90 stopni C | obr. 3.5).
Po tym czasie zmiksować. ( 15 sek. | obr. 8-10).
4. Tortownicę / formę ok. 24cm x 24cm i 6cm wysokości wyłożyć od spodu papierem do pieczenia. Ułożyć jedną warstwę herbatników. Delikatnie wylać do formy ok. 2/3 masy serowej. Pozostałą część masy pozostawić w naczyniu miksującym.
Dodać 80g pokruszonych herbatników. Zmiksować na jednolitą masę. (20-25 sek. | obr. 8 ). Masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą niż śmietana. Delikatnie rozmieszczamy masę herbatnikową na powierzchni ciasta.
5. Ułóż w dalszej kolejności warstwę z herbatników na całej powierzchni ciasta.
6. Umyj i lekko osusz borówki.
7. Umyj naczynie miksujące. Przejdź do przygotowania musu z owoców. W naczyniu miksującym umieść 220g wrzątku i dwie galaretki z owoców leśnych. Rozpuść galaretki (3 min. | obr. 2.5)
Dodaj 500-700g borówek (umytych i lekko osuszonych). Lekko rozdrabniamy i mieszamy (20-30 sek. | obr. 5-6)
Całość wylewamy na powierzchni ciasta. Ciasto pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia i dopiero wtedy umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny (najlepiej pozostawić na 6-8h).
8. Ciasto podawać bezpośrednio z lodówki. Na wykrojonym kawałku zrobić kleks z dżemu i ułożyć małą bezę.
Sernik
Porady
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ciasto rewelacja! Zaryzykowałam jako pierwsza i wyszło! Pycha! Nie za słodkie, wyszło idealnie i robi się je szybko! Fantastyczne połączenie mleka kokosowego z ricottą! Można dodać mniej mąkim ziemniaczanej jeśli ktoś lubi mniej ściągniętą masę. Polecam!!!