thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
0 butelka/butelki/butelek
Poziom
Łatwy

Składniki

Cukier

  • 275 gramów

Cytryna

  • 0,5 porcji

Jajko

  • 6 porcji

Kasz manna

  • 80 gramów

Masło

  • 200 gramów

Mąka przenna

  • 30 gramów

Proszek do pieczenia

  • 1 płaskich łyżeczek

Rodzynki

  • 50 gramów

Sól jodowana

  • 1 szczypty

Masło

  • 20 gramów

Twaróg sernikowy mielony

  • 1000 gramów

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Czajnik"Czajnik"
    PRZYGOTUJ

    papier do pieczenia
    folię aluminiową
    tortownicę o średnicy 26 cm
    piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

    PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
    Masło wyciagnij z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.

    KROK 1: MOCZYMY RODZYNKI
    Rodzynki namaczamy w soku z cytryny. Twaróg dobrze wyciskamy za pomocą czystego ręcznika kuchennego (zostanie ok. 750 g twarogu).

    KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ TWAROGOWĄ
    Masło miksujemy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Dokładamy twaróg i rodzynki wraz z sokiem i startą skórką z cytryny.

    KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA
    Mąkę, kaszkę mannę i proszek do pieczenia łączymy ze sobą, a następnie dodajemy do masy twarogowej, krótko mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy.

    KROK 4: PIECZEMY SERNIK
    Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy w niej ciasto. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez ok. 60 minut. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie zarumienił. Ciasto pozostawiamy przez 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik bez spodu Lidl

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy