thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
250 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Sernik Biscoff Lotus

  • 250 gramów Ciastek biscoff lotus
  • 110 gramów Masla
  • 1000 gramów twarogu w wiaderku
  • 250 gramów mascarpone
  • 5 jajek
  • 150 gramów cukru
  • 1 łyżek mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 450 gramów Kremu Lotus biscoff

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasteczkowy spód
  1. 210g ciasteczek blendujemy na pył
    60g masła rozstapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia



    Ciastka mieszamy z masłem do powstania konsystencji piasku
    Tortownicę o wymiarach 24-26cm wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Ja wyłożyłam także nieco boki tortownicy – fajnie “uklepuje” się to ciasteczkowe ciasto za pomocą kokilki do zapiekania. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
  2. Masa serowa
  3. Do miski wkładamy twaróg (1 kg, ja zwykle używam Piątnicy lub Wieluń mój ulubiony), mascarpone (250 g), miękkie masło (50 g), cukier (150 g), skrobię lub sypki budyń (1 łyżka), a także krem Lotus (250-300 g). Miksujemy jedynie do połączenia się składników na średnich obrotach miksera (przez niecałą minutę).
  4. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksując około 10 sekund po dodaniu każdego jajka (łącznie 5 sztuk).

    Jeśli masa serowa wyszła rzadka, to znaczy, że za długo mieszałaś/eś lub użyty twaróg był dość rzadki/mazisty. Moja masa serowa wyszła mniej więcej o konsystencji gęstej śmietany 18% (może delikatnie gęstsza).
  5. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.

    Nie napowietrzaliśmy masy zbyt długim miksowaniem, więc sernik nie powinien zbytnio urosnąć w trakcie pieczenia.

    Sernik Lotus pieczemy góra-dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika (nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia). Najpierw pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni, a później zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 minut. Można piec w kąpieli wodnej.
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Dopiero po 10 minutach lekko uchylamy drzwiczki. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.


    Gdy sernik całkowicie przestygnie to można go udekorować. Ja dosłownie 10 sekund podgrzałam krem Lotus w mikrofalówce i rozsmarowałam nim wierzch sernika. Posypałam zmielonymi ciasteczkami.

    Sernik przechowujemy w lodówce.

Porady

Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik Biscoff Lotus

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy