thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Kanadyjskie pankejki z syropem klonowym

  • 0,4 litra mąka pszenna
  • 0,4 litra mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżki proszku do pieczenia
  • syrop klonowy, do polewania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozdziel jajka na białka i żółtka. Trochę białka w żółtkach nie zaszkodzi, żółtka w białkach ma nie być.
  2. Do suchego naczynia TM wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj 20 s/obr. 3.5.
  3. Dodaj mleko i żółtka jajek. Wymieszaj 10 s/obr. 3.5.
  4. Zgarnij wszystko kopystką ze ścianek naczynia. Zamieszaj 20 s//obr. 3.5 Masa powinna być gładka i mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęsta, dodaj mleka i zamieszaj ponownie.
  5. Przelej masę do dużej miski.
  6. Do czystego i suchego naczynia, może być w urządzeniu TM Friend, włóż motylek.
  7. Wrzuć białka jajek. Ubij na sztywną pianę 2 min/obr. 4. Jeśli piana nie jest sztywna, przedłuż ubijanie.
  8. Do miski z masą dodaj pianę. Mieszaj, przekładając spod spodu ma wierzch do uzyskania jednolitej masy.
  9. Smaż na patelni z odrobiną oleju.
  10. Podawać, polewając na talerzu syropem klonowym.

Porady

Wychodzi mniej więcej 12 pankejków.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kanadyjskie pankejki z syropem klonowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy