Składniki
Tarta z truskawkami Fit
- 100 g płatków owsianych
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g suszonych daktyli
- 80 g mielonych migdałów
- 60 g nierafinowanego oleju kokosowego
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 puszki puszka pełnotłustego mleczka kokosowego
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 60 g wody
- 2 łyżek wiórków kokosowych
- 600 g świeżych dorodnych truskawek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Postawić na pokrywie naczynia miskę i odważyć daktyle. Daktyle zalać wrzątkiem, tylko tyle by woda pokryła daktyle, odstawić na 10 minut. Daktyle powinny ładnie zmięknąć. Odsączyć daktyle z wody, najlepiej na sitku.
Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmiksować w blenderze"Miksowanie" czas 5 sek/obr. 8, prawie na proszek. Dodać namoczone daktyle i olej kokosowy. Ponownie zmiksować"Miksowanie" czas 5 sek./ obr 6.
Dodać mielone migdały i zimną wodę. Zagnieść ciasto "Miksowanie" czas 1 min/ obr. 3. Ciasto powinno lepić się jak typowe ciasto kruche. Jeśli jest za suche można dodać odrobinę wody, jeśli za mokre - trochę mielonych migdałów. Podane proporcje powinny dać ciasto o idealnej konsystencji.
Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 25 cm z wyjmowanym dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić formę ciastem. Wstawić ciasto do lodówki. - Na pokrywie naczynia postawić miskę i odważyć kasze. Kaszę wrzucić na sito, dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Następnie przelać ją wrzątkiem.
Mleko kokosowe i wodę przelać do naczynia miksujacego i zagotować"Czajnik" 70C 5 min. Wrzucić kaszę. Zagotować ponownie 95C 15 min."Czajnik"
Ugotowaną kaszę posłodzić do smaku i zmiksować blenderem na gładki krem"Miksowanie" czas 10 sek/obr. 5, zwiększając do 10. Wrzucić wiórki kokosowe, wymieszać kopystką. Lekko przestudzić. - Truskawki umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na pół. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Jaglany budyń równomiernie rozsmarować na kruchym cieście. Wierzch ciasta udekorować gęsto truskawkami.
Ciasto
Budyń jaglany z nutą kokosową
Owoce
Porady
Kasza wchłonie cały płyn, nie powinna być jednak po tym czasie twarda. W trakcie gotowania się kaszy warto obserwować co jakiś czas co dzieje się w garnku, jeśli kasza zacznie przywierać do dna - należy dodać troszkę wody i zamieszać. Szybkość gotowania się kaszy zależy od producenta, jedne gatunki gotują i rozklejają się szybciej - inne potrzebują więcej czasu.
W przypadku zbyt płynnej masy, można dodać rozpuszczoną 1 łyżeczkę żelatyny.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze