thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Tarta z truskawkami Fit

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g suszonych daktyli
  • 80 g mielonych migdałów
  • 60 g nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 puszki puszka pełnotłustego mleczka kokosowego
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 60 g wody
  • 2 łyżek wiórków kokosowych
  • 600 g świeżych dorodnych truskawek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Postawić na pokrywie naczynia miskę i odważyć daktyle. Daktyle zalać wrzątkiem, tylko tyle by woda pokryła daktyle, odstawić na 10 minut. Daktyle powinny ładnie zmięknąć. Odsączyć daktyle z wody, najlepiej na sitku.

    Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmiksować w blenderzeMiksowanie"Miksowanie" czas 5 sek/obr. 8, prawie na proszek. Dodać namoczone daktyle i olej kokosowy. Ponownie zmiksowaćMiksowanie"Miksowanie" czas 5 sek./ obr 6.
    Dodać mielone migdały i zimną wodę. Zagnieść ciasto Miksowanie"Miksowanie" czas 1 min/ obr. 3. Ciasto powinno lepić się jak typowe ciasto kruche. Jeśli jest za suche można dodać odrobinę wody, jeśli za mokre - trochę mielonych migdałów. Podane proporcje powinny dać ciasto o idealnej konsystencji.

    Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 25 cm z wyjmowanym dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić formę ciastem. Wstawić ciasto do lodówki.
  2. Budyń jaglany z nutą kokosową
  3. Na pokrywie naczynia postawić miskę i odważyć kasze. Kaszę wrzucić na sito, dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Następnie przelać ją wrzątkiem.

    Mleko kokosowe i wodę przelać do naczynia miksujacego i zagotowaćCzajnik"Czajnik" 70C 5 min. Wrzucić kaszę. Zagotować ponownie 95C 15 min.Czajnik"Czajnik"

    Ugotowaną kaszę posłodzić do smaku i zmiksować blenderem na gładki kremMiksowanie"Miksowanie" czas 10 sek/obr. 5, zwiększając do 10. Wrzucić wiórki kokosowe, wymieszać kopystką. Lekko przestudzić.
  4. Owoce
  5. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na pół. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Jaglany budyń równomiernie rozsmarować na kruchym cieście. Wierzch ciasta udekorować gęsto truskawkami.

Porady

Kasza wchłonie cały płyn, nie powinna być jednak po tym czasie twarda. W trakcie gotowania się kaszy warto obserwować co jakiś czas co dzieje się w garnku, jeśli kasza zacznie przywierać do dna - należy dodać troszkę wody i zamieszać. Szybkość gotowania się kaszy zależy od producenta, jedne gatunki gotują i rozklejają się szybciej - inne potrzebują więcej czasu.

W przypadku zbyt płynnej masy, można dodać rozpuszczoną 1 łyżeczkę żelatyny.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta z truskawkami Fit

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy