- TM 6
- TM 5
- TM 31
Składniki
Beza/bezy
- 250 g cukru
- 5 białek, jaj
- 1 łyżki sok z cytryn
- 1 łyżki skrobia ziemniaczana
- 2 szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Zmiksuj 250g cukru 20s/obr.10
- Zgarnij cukier na dno "Blokada naczynia miksującego"
Wlej białka i załóż motylek. - Ustaw 10min/37°/obr.2,5,załóż miarkę
- Zostaw aby piana odpoczęła przez 5min
- Ponownie ustaw 10min/37°/obr.2
W połowie ubijania dodaj skrobię i sok z cytryny(jak pominiesz ten krok bezy też wyjdą wspaniałe) - Piana powinna być już pięknie ubitą,gdyby była jeszcze lekko luźna,lejącą nie przejmuj się. Włącz naczynie i ubijaj już bez miarki i bez temp
Aż się ubije . Nie wiem ale czasami białka płatają figle - Na papierze do pieczenia układasz bezy mniejsze 9-12 szt lub 1 większą
Pieczemy w 120°-130°przez, 90 min
Można też nagrzać piekarnik do 180° ,wstawić bezę do piekarnika i od razu zmniejszyć temp do 120°-130° I czas pieczenia to 90min - Beza pawłowa w środku powinna mieć konsystencję pianki , a z wierzchu krucha
- Po upieczeniu można zostawić w uchylonym piekarniku aby spokojnie ostygła
Zimną przełóż ulubionym kremem
Porady
Tu znajdziesz przepis z kremem
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0cVNp88x61tvPuLvf8jCL8VcyxA6MzWCP5KrsbYipne7EaeafYr5MJduqPZSp3KUQl&id=101143888173285
Naczynie musi być bezwzględnie czyste
Umyte ,suche naczynie nastaw na 3-5sekun /obr.10 aby wypadły ewentualne krople wody ,które mogą być pod uszczelką noża (uwierz, że nawet jak wycierasz wszystko do sucha to ta kropla może gdzieś tam być i zniweczy całą pracę .
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
wlasnie jestem w trakcie robienia bezy. zastanawiam sie kiedy dodac skrobie i sok z cytryny. no nic. sprubuje po 5 min odpoczynku
Kiedy dodać sok z cytryny i skrobię?
Are you sure to delete this comment ?