thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
3h 30min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 01/02/23
zmieniono dnia: 25/03/24

Składniki

Beza/bezy

  • 250 g cukru
  • 5 białek, jaj
  • 1 łyżki sok z cytryn
  • 1 łyżki skrobia ziemniaczana
  • 2 szczypty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Zmiksuj 250g cukru 20s/obr.10
  2. Zgarnij cukier na dno Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
    Wlej białka i załóż motylek.
  3. Ustaw 10min/37°/obr.2,5,załóż miarkę
  4. Zostaw aby piana odpoczęła przez 5min
  5. Ponownie ustaw 10min/37°/obr.2
    W połowie ubijania dodaj skrobię i sok z cytryny(jak pominiesz ten krok bezy też wyjdą wspaniałe)
  6. Piana powinna być już pięknie ubitą,gdyby była jeszcze lekko luźna,lejącą nie przejmuj się. Włącz naczynie i ubijaj już bez miarki i bez temp
    Aż się ubije . Nie wiem ale czasami białka płatają figle
  7. Na papierze do pieczenia układasz bezy mniejsze 9-12 szt lub 1 większą

    Pieczemy w 120°-130°przez, 90 min
    Można też nagrzać piekarnik do 180° ,wstawić bezę do piekarnika i od razu zmniejszyć temp do 120°-130° I czas pieczenia to 90min
  8. Beza pawłowa w środku powinna mieć konsystencję pianki , a z wierzchu krucha
  9. Po upieczeniu można zostawić w uchylonym piekarniku aby spokojnie ostygła
    Zimną przełóż ulubionym kremem

Porady

Tu znajdziesz przepis z kremem
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0cVNp88x61tvPuLvf8jCL8VcyxA6MzWCP5KrsbYipne7EaeafYr5MJduqPZSp3KUQl&id=101143888173285

Naczynie musi być bezwzględnie czyste
Umyte ,suche naczynie nastaw na 3-5sekun /obr.10 aby wypadły ewentualne krople wody ,które mogą być pod uszczelką noża (uwierz, że nawet jak wycierasz wszystko do sucha to ta kropla może gdzieś tam być i zniweczy całą pracę .

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Beza/bezy ubijane w 37°

Wydrukuj:

Komentarze