Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 30/03/15
zmieniono dnia: 31/03/22
Składniki
Babka z VAROMY
- 6 jajek
- 180 g cukru
- 15 g cukier waniliowy
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g alkoholu ja wlałam nalewki pigwowej
- 250 g margaryna Kasia lub masło
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Jest to przepis na babkę gotowaną ,którą gotuje się w specjalnej formie ,a my zrobimy ją na varomie
Ponieważ duża forma sie niemieści do varomy resztę ciasta upiekłam i tym sposobem wyszły 2 ciasta
1.OBIE MĄKI , BUDYŃ ,PROSZEK DO PIECZENIA I SÓL MIESZAMY RAZEM W MISCE I NAJLEPIEJ PRZESIEWAMY PRZEZ SITO
! Nie nastawiałam TM na czas kiedy ucieram masę i dodaję resztę składników po zmiksowaniu cukru ,tak jest wygodniej kręci się cały czas a jedynie zmieniam obroty podczas ucierania !
2.Do "Blokada naczynia miksującego" -Wsypujemy cukier,cukier waniliowy i ewentualnie jak macie skórkę suszoną to 1 łyżeczkę
3.Ustawiamy naczynie obr.10 /15s
3. do "Blokada naczynia miksującego" motylek ,miękkie masło ,pokrojone na kawałki
3 jajka
-obr.4
-Zmniejszamy na obr.na 3 i kolejno ale nie za szybko wrzucamy pozostałe 3 jajka
-Następnie po 1 łyżce wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem i budyniem,zwiększając obr.na 4
-Wlewamy alkohol i mieszamy przez chwilę ,aż wszystko się połączy Całość wyniesie ok 1 min
*Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką ,
*Folię aluminiową smarujemy na środku tłuszczem i posypujemy mąką,robimy to po to aby babka nam się nie przykleiła
*Formę wypełniamy w 3/4 wysokości
*Na wierzch formy kładziemy folię aluminiową (wysmarowaną stroną kładziemy na babkę) ,dociskamy do formy ,ja założyłam gumkę i mocno docisnęłam jeszcze folię tak aby para się nie dostała pod spód.Wstawiamy do dolnej części varomy i przykrywamy
Do"Blokada naczynia miksującego" wlewamy 1,5 litra wody
Ustawiamy 70min/varoma/obr 1Całą babkę gotuje się ok.1,5 godz. ale w tym wypadku jest jej mniej więc i czas krótszy
Po skończeniu parowania ,delikatnie wyjmujemy formę i zostawiamy na 1 min.
Po tym czasie ściągamy folię i zostawiamy na 10 min babkę w formiePo tym czasie delikatnie podważamy babkę aby nam wyszła z foremki.
Przekładamy najlepiej na kratę i studzimy ,ja zostawiłam babkę na noc ,a rano zrobiłam polewę czekoladową. Resztę ciasta na babkę przelałam do foremki keksowej Jakieś 3-4 łyżki zostawiłam w naczyniu miksującym i dodałam 1 łyżeczkę kakao
Zmiksowałam aby się kakao połączyło z ciastem Wyłożyłam na wierzch ciasta masę czekoladową i widelcem robiąc esy floresy wmieszałam ją w jasną masęNagrzewamy piekarnik do 170stC Piekłam ok.1 godz. ,wcześniej po 40 min babka może wydać się że jest upieczona bo patyk jest suchy ale musi się piec ok.1 godz. bo inaczej będzie lekki zakalec
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Babka w smaku bardzo dobra. Niestety, chyba za słabo zabezpieczyłam formę i prawdopodobnie dostała mi się para pod folię alu. W efekcie od góry babki jest piekny "zakalec na palec" :/ Skroiłam go jednak, babkę oblałam polewą. Nikt nie zauważył, że coś z nią nie tak
Are you sure to delete this comment ?