![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/idw6jip3-28e18-673409-cfcd2-efdc4kqc/d8a01f23-6da4-4722-b82a-a694b63b818e/main/chleb-pszenny-z-ziarnami.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/idw6jip3-28e18-673409-cfcd2-efdc4kqc/0dc7600a-de95-4c1b-93be-e1f21691e89a/main/chleb-pszenny-z-ziarnami.jpg)
Składniki
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki maku
- 0,5 litra wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki połączyć mieszając w maszynie
"Ciasto" przez 2 minuty. Ciasto odstawić na 20-30minut do wyrośnięcia. Przygotować keksówkę o wymiarach (28x9cm), nasmarować oliwą, wysypać otrębami. Przełożyć do keksówki ciasto i odstawić jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia (dosłownie 15-20 minut). Posypać makiem (to pomysł mojego syna). Piekarnik ustawić na program do pieczenia chleba (u mnie to po prostu grzanie z góry i z dołu) na 230st., na dużą blachę wlać sporą ilość wody i ustawić tuż nad dolną grzałką (pieczenie chleba "z parą" spowoduje, że skórka będzie chrupiąca ale nie wyschnięta), wstawić chleb do piekarnika na około 45-50minut.
Ciasta na chleb
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Uwielbiam ten chlebek najbardziej za to, że szybko się go robi .
Are you sure to delete this comment ?