thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 40min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 16/02/14
zmieniono dnia: 17/02/14

Składniki

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki maku
  • 0,5 litra wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasta na chleb
  1. Wszystkie składniki połączyć mieszając w maszynie Ciasto"Ciasto" przez 2 minuty. Ciasto odstawić na 20-30minut do wyrośnięcia. Przygotować keksówkę o wymiarach (28x9cm), nasmarować oliwą, wysypać otrębami. Przełożyć do keksówki ciasto i odstawić jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia (dosłownie 15-20 minut). Posypać makiem (to pomysł mojego syna). Piekarnik ustawić na program do pieczenia chleba (u mnie to po prostu grzanie z góry i z dołu) na 230st., na dużą blachę wlać sporą ilość wody i ustawić tuż nad dolną grzałką (pieczenie chleba "z parą" spowoduje, że skórka będzie chrupiąca ale nie wyschnięta), wstawić chleb do piekarnika na około 45-50minut.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb pszenny z ziarnami

Wydrukuj:

Komentarze