Składniki
- Na kruche ciasto:
- 300 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki krupczatki
- 5 żółtek, (białka do wykorzystania na pianke)
- 1 jajko
- 200 g cukru pudru
- Na pianke:
- 10 białek
- 2 szklanki cukru
- 4 opakowania budyniu waniliowego, lub śmietankowego
- 0,5 szklanki oleju
- 500 gobranych i pokrojonych w kostke jabłek
- cynamon
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do thermomixa włożyc wszytskie składniki na ciasto i wyrobic jak najkrocej w poz.Interwał (co chwile mieszając kopystka, zgarniając). Ciasto podzieli na dwie częsci (mniejsza około 40%) i włożyc na noc do lodowki lub na kilka godzin do zamrażarnika.
Po wyciagnieciu większą czesc rozwalkowac na blaszcze o wymiarach 30x35 (u mnie duza blacha od piekarnika- jesli macie mniejsze blaszki zrobcie z polowy porcji). I upiec w piekarniku nagrzanym do 190st - około 10 minut- do uzyskania złotego koloru. Ciasto odstawic do wystudzenia.
Przygotowac jabłka- obrac, pokroic w kostke.
Ubic piane z 10 białek poz.4, temp.35st, czas 25minut -dodając po łyżce cukru jak już piana bedzie ubita na sztywno. Dodac powoli budynie cały czas obr. poz.4. Zmniejszyc obr. poz.2 i powoli wlac olej. Mase wyłoży na wystudzone, upieczone ciasto, posypac jabłkami i cynamonem (mozna cynamon wmieszac w piane) i zetrzec na to pozostala mniejsza czesc ciasta. Piec ponownie w temp około 180st przez około 30min.
Smacznego!
* zapewne zastanawiacie sie co zrobic z 5 żołtkami, ktore zostały z białek z piany.. otóz ja zawsze zagniatam kolejna porce kruchego ciasta gdyż nadaje sie ono do wykrawania ciasteczek czy mozna je wykorzystac do upieczenia innego ciasta na kruchym spodzie (chocby pod sernik) wkladam takie ciasto do zamrazarnika gdzie moze byc przechowywane przez kilka tygodni
*rada odnosnie ukladania jablek- jesli zdecydujecie sie robic ciasto w tak duzej ilosci jak ja na wielkiej, czarnej blaszce z piekarnika (a warto ) ktora jest niska to po wyłozeniu piany zeby zapobiec jej splywaniu z ciasta ulozcie kostki jablek dookola krawedzi ciasta jako wał jesli zrobicie z polowy porcji w blaszce z wysokimi bokami nie ma takiego problemu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam DOBRE CHOCIAŻ Następnym razem dam mniej cukru do piany i poszukam kwaśnych jabłek
Dzięki!
budynie ja daje bez cukru, bialka ubijamy az beda sztywne i potem po lyzce dodajemy cukier.. calosc moze trwac 25min (razem z powolnym dodawaniem po lyzce cukru).. w zaleznosci od białek (od ich temp poczatkowej, wielkosci i jakosci)
białka ubijamy aż 25 min?
budynie z cukrem czy bez cukru, czy to obojetne?
dzięki
akunia oczywiscie tak wsypujesz po prostu proszek
MAM PYTANIE BUDYŃ OCZYWISCIE MA BYĆ SUCHY
Are you sure to delete this comment ?