thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 23/09/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Na kruche ciasto:
  • 300 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki krupczatki
  • 5 żółtek, (białka do wykorzystania na pianke)
  • 1 jajko
  • 200 g cukru pudru
  • Na pianke:
  • 10 białek
  • 2 szklanki cukru
  • 4 opakowania budyniu waniliowego, lub śmietankowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 500 gobranych i pokrojonych w kostke jabłek
  • cynamon

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do thermomixa włożyc wszytskie składniki na ciasto i wyrobic jak najkrocej w poz.Interwał (co chwile mieszając kopystka, zgarniając). Ciasto podzieli na dwie częsci (mniejsza około 40%) i włożyc na noc do lodowki lub na kilka godzin do zamrażarnika.

    Po wyciagnieciu większą czesc rozwalkowac na blaszcze o wymiarach 30x35 (u mnie duza blacha od piekarnika- jesli macie mniejsze blaszki zrobcie z polowy porcji). I upiec w piekarniku nagrzanym do 190st - około 10 minut- do uzyskania złotego koloru. Ciasto odstawic do wystudzenia.

    Przygotowac jabłka- obrac, pokroic w kostke.

    Ubic piane z 10 białek poz.4, temp.35st, czas 25minut -dodając po łyżce cukru jak już piana bedzie ubita na sztywno. Dodac powoli budynie cały czas obr. poz.4. Zmniejszyc obr. poz.2 i powoli wlac olej. Mase wyłoży na wystudzone, upieczone ciasto, posypac jabłkami i cynamonem (mozna cynamon wmieszac w piane) i zetrzec na to pozostala mniejsza czesc ciasta. Piec ponownie w temp około 180st przez około 30min.

    Smacznego!

    * zapewne zastanawiacie sie co zrobic z 5 żołtkami, ktore zostały z białek z piany.. otóz ja zawsze zagniatam kolejna porce kruchego ciasta gdyż nadaje sie ono do wykrawania ciasteczek czy mozna je wykorzystac do upieczenia innego ciasta na kruchym spodzie (chocby pod sernik) wkladam takie ciasto do zamrazarnika gdzie moze byc przechowywane przez kilka tygodni

    *rada odnosnie ukladania jablek- jesli zdecydujecie sie robic ciasto w tak duzej ilosci jak ja na wielkiej, czarnej blaszce z piekarnika (a warto tmrc_emoticons.D) ktora jest niska to po wyłozeniu piany zeby zapobiec jej splywaniu z ciasta ulozcie kostki jablek dookola krawedzi ciasta jako wał tmrc_emoticons.D jesli zrobicie z polowy porcji w blaszce z wysokimi bokami nie ma takiego problemu

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto kruche z jablkami i pianka

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: