Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
8
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
Składniki
Estonian Kringle
- 30 gramy cukier
- 120 gramy mleka
- 30 gramy masło, niesolone
- 15 gramy drożdży świeżych
- 1 żółtko
- 300 gramy mąki
- 1 szczypty soli morskiej
- 50 gramy orzechów włoskich, łuskanych
- 50 gramy masło
- 60 gramy cukru
- 2 łyżki cynamonu, mielonego
- 20 gramy białek
- 50 gramy cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto
Cukier i skórkę z cytryny (jeśli używasz) umieść w misie miksera i ucieraj przez 15 sekund na prędkości 10. Zeskrobać łopatką boki miski.
Dodać mleko, masło i drożdże, podgrzewać 1 min/37°C/prędkość 2.
Dodaj żółtko i wymieszaj 4 sekundy/prędkość 3.
Dodać mąkę i sól, a następnie zagnieść ciasto /2 min. Wyciągnąć ciasto, uformować w kulę i zawinąć luźno w folię wielokrotnego użytku lub folię spożywczą. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 1-2 godziny). W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Nadzienie
Umieść orzechy włoskie w misce miksera i posiekaj 2 sekundy/prędkość 5. Przełóż do miski i odstaw.
Umieść masło, cukier i cynamon w misce i wymieszaj przez 30 sekund z prędkością 2.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni roboczej na prostokąt (ok. 40 cm x 50 cm).
Rozsmaruj cienko nadzienie na cieście i posyp odłożonymi posiekanymi orzechami. Zwinąć w rulon wzdłuż, a następnie przeciąć środek rulonu, ale nie do końca przez jeden koniec (tak, aby pasma były połączone na górze). Każdą połówkę skręcić tak, aby przecięta strona była skierowana do góry, a następnie połączyć końce w koło. Umieść na przygotowanej blasze.
Piecz przez 20 minut (180°C) lub do uzyskania złotego koloru. W międzyczasie przygotuj lukier.
Lukier
Umieść małą miskę na pokrywie miksera i odważ białka i cukier puder. Zdejmij miskę i dobrze wymieszaj.
Wyjmij kringle z piekarnika, przełóż na drucianą półkę i posmaruj lukrem. Podawaj po ostudzeniu kringle.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze