thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 8min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ROGALE 24 szt

  • 600 g mąka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 250 g mleka
  • 125 gramy masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szczypty soli
  • 3 jajka
  • 1 żółtko, +mleko do smarowania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Rogale
  1. mleko lekko Sous-vide"Sous-vide" zgrzać do 30stopni, odlać 50 ml - dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki, drożdże i zostawić na 10 min do wyrośnięcia
  2. do reszty ciepłego mleka dodać pokrojone masło Mieszanie"Mieszanie"
  3. miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. wlać rozczyn z drożdży i zacząć mieszać delikatnie składniki. Dodać jajka, następnie stopniowo wlewać lekko ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając łyżką.
  4. Ciasto wyrabiać w misce przez około 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  5. Wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i połączyć w gładką kulę. Podzielić na 3 części. Pierwszą część rozwałkować na placek ok. 30 cm średnicy. W razie potrzeby podsypać mąką. Pokroić na 8 trójkątów.
  6. Zawinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Wcześniej można dodać nadzienie: u podstawy trójkąta położyć łyżkę jabłek lub nadzienia serowego lub 2 kosteczki czekolady (czytaj wskazówki poniżej).
    Odkładać na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. W międzyczasie za pomocą pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić pierwszą blaszkę z rogalikami i piec na złoty kolor przez ok. 18 minut. Upiec pozostałe rogaliki. Skropić lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ROGALE 24 szt

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?