thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

CIASTO

  • 450 gramy mąki pszennej
  • 5 jajek, same białka
  • 200 gramy masła, 1 kostka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru

MASA SEROWA

  • 300 gramy jogurtu greckiego, 1 duże opakowanie
  • 300 gramy jogurt naturalny, 1 duże opakowanie
  • 300 gramy śmietana 30%, 1 duże opakowanie
  • 140 gramy serek waniliowy np. Danio, małe opakowanie
  • 5 białek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 szt. budyniu śmietankowego
  • 1 dżem porzeczkowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .
    Do całości wbijamy żółtka (białka odkładamy osobno do masy serowej).
    Masło zimne/twarde) siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty składników.
    Całość mieszamy Ciasto"Ciasto" (interwał) około 3/4 minut.
    około pół porcji wysypujmy na blachę wyłożoną papierem i uklepujemy na gładko na spodzie.
    Resztę ciasta zawijamy w folie i do zamrażalnika.

  2. Wyłożony spód ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym.

  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

  4. MASA SEROWA
  5. Ubijamy Mieszanie"Mieszanie" z motylkiem białka ze szczyptą soli. Czas do ubicia sztywnej piany.
    Dodajemy powoli 1/3 szklanki cukru, następnie dwa budynie śmietankowe.
    Dodajemy po łyżcze jogurty i śmietanę oraz (opcjonalnie) serek Danio.

  6. Całość masy wylewamy powoli na ciasto.
    Ja wylewam na dużą łyżke i dopiero leci na ciasto aby nie naruszyć dżemu.

  7. Na masę serową wysypujemy resztę ciasta z zamrażalnika.

    Pieczemy 180 stopni
    +/- 50 minut

    Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i czekamy 30 minut aż ciasto opadnie.

    Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Cyganiony sernik

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?