Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
CIASTO
- 450 gramy mąki pszennej
- 5 jajek, same białka
- 200 gramy masła, 1 kostka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
MASA SEROWA
- 300 gramy jogurtu greckiego, 1 duże opakowanie
- 300 gramy jogurt naturalny, 1 duże opakowanie
- 300 gramy śmietana 30%, 1 duże opakowanie
- 140 gramy serek waniliowy np. Danio, małe opakowanie
- 5 białek
- 1/3 szklanki cukru
- 2 szt. budyniu śmietankowego
- 1 dżem porzeczkowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do naczynia "Blokada naczynia miksującego" .
Do całości wbijamy żółtka (białka odkładamy osobno do masy serowej).
Masło zimne/twarde) siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty składników.
Całość mieszamy "Ciasto" (interwał) około 3/4 minut.
około pół porcji wysypujmy na blachę wyłożoną papierem i uklepujemy na gładko na spodzie.
Resztę ciasta zawijamy w folie i do zamrażalnika. - Wyłożony spód ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Ubijamy "Mieszanie" z motylkiem białka ze szczyptą soli. Czas do ubicia sztywnej piany.
Dodajemy powoli 1/3 szklanki cukru, następnie dwa budynie śmietankowe.
Dodajemy po łyżcze jogurty i śmietanę oraz (opcjonalnie) serek Danio. - Całość masy wylewamy powoli na ciasto.
Ja wylewam na dużą łyżke i dopiero leci na ciasto aby nie naruszyć dżemu. - Na masę serową wysypujemy resztę ciasta z zamrażalnika.
Pieczemy 180 stopni
+/- 50 minut
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i czekamy 30 minut aż ciasto opadnie.
Smacznego
CIASTO
MASA SEROWA
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?