Składniki
Skłądniki na truskawkową piankę
- 500 g mrożonych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 0,4 litra śmietany 36%
Składniki na biszkopt
- 1 łyżki oleju
- 1 łyżki kakao w proszku
- 4 łyżki cukru drobnego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 porcje jaja kurze
Składniki na polewę
- 100 g Czekolady gorzkiej
- 0,125 litra śmietany 36%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Czekoladę i kremówkę ogrzewamy w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Truskawkową bombę wykładamy na talerz i polewamy czekoladą.
Jajka miksujemy z cukrem, jak jest już gęsta piana dodajemy mąkę i kakao mieszając delikatnie, na koniec dodajemy olej. Pieczemy biszkopt w prostokątnej formie (180st. około 15minut). Upieczonym i lekko przestudzonym biszkoptem wykładamy okrągłą miskę o średnicy około 20cm (kroimy biszkopt na pasujące do miski kawałki- tak żeby ściśle do siebie przylegały). Miskę można wyłożyć folią aluminiową żeby łatwo było później wyciągnąć bombę
Truskawki miksujemy i ogrzewamy (nie musimy ich zagotować- wystarczy podgrzać tak żeby po dosypaniu do nich rozpuściła się galaretka). Rozpuszczamy obie galaretki i odstawiamy aż całość przestygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy prawie cały mus truskawkowy. Wlewamy masę do miski wyłożonej biszkoptem. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż pianka zacznie tężec i wtedy wykładamy na wierzch resztę musu truskawkowego tak żeby zarówno pianka jak i biszkopt był pokryty musem. Schładzamy przez noc w lodówce.
Przygotowanie polewy
Przygotowanie biszkoptu
Przygotowanie truskawkowej pianki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dodaję do wypróbowania POzdrawiam