![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/qxt5p18y-727c0-089261-f60be-22036ixv/47c83ed7-57ce-4c77-9ecc-b5dcc0eec98d/main/keks-z-bialek.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/qxt5p18y-727c0-089261-f60be-22036ixv/b3cc0019-4d4a-4e2f-9e7a-11ca9749d30d/main/keks-z-bialek.jpg)
- TM 6
- TM 5
- TM 31
Składniki
Keks z białek
- 250 g surowych białek
- 600 g mąki pszennej
- 0,2 litra oleju słonecznikowego
- 1 opakowania proszku do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 0,12 litra mleka
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 350 g bakalii, (rodzynki, żurawina suszona, skórka pomarańczowa, migdały, orzechy itp.)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wsypać orzechy i migdały. Rozdrobnić 5 s/obr. 5. Odstawić do innego naczynia.
Umyć i wysuszyć naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego wlać białka, nałożyć motylek, ubijąć 5 min/37°C/obr. 4 aż piana będzie ubita na szywno.
Kontynuować ubijanie 2 min/37°C/obr.4 dodajać przez otwór cukier puder i cukier waniliowy.
Zdjąć motylek, ubijać 5 min/obr. 3 dodając przez otwór na przemian mąkę i proszek do pieczenia, olej i mleko.
Mieszanie przy pomocy kopystki 2 min/
"Obroty wsteczne" /obr. 3.
Mieszająć dalej 2 min/
"Obroty wsteczne" /obr. 3 dosypujemy przez otwór rozdrobnione uprzednio orzechy, midgały, rodzynki, żurawinę, pokrojone morele i daktyle itp.
Powstałą masę wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
"Czajnik" Piec 60 min, 180°C
Rozdrabnianie bakalii
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?