thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 01/30/22
zmieniono dnia: 01/31/22

Składniki

Keks z białek

  • 250 g surowych białek
  • 600 g mąki pszennej
  • 0,2 litra oleju słonecznikowego
  • 1 opakowania proszku do pieczenia
  • 250 g cukru pudru
  • 0,12 litra mleka
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 350 g bakalii, (rodzynki, żurawina suszona, skórka pomarańczowa, migdały, orzechy itp.)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Rozdrabnianie bakalii
  1. Do naczynia miksującego wsypać orzechy i migdały. Rozdrobnić 5 s/obr. 5. Odstawić do innego naczynia.

  2. Umyć i wysuszyć naczynie miksujące.

  3. Ciasto
  4. Do naczynia miksującego wlać białka, nałożyć motylek, ubijąć 5 min/37°C/obr. 4 aż piana będzie ubita na szywno.

  5. Kontynuować ubijanie 2 min/37°C/obr.4 dodajać przez otwór cukier puder i cukier waniliowy.

  6. Zdjąć motylek, ubijać 5 min/obr. 3 dodając przez otwór na przemian mąkę i proszek do pieczenia, olej i mleko.

  7. Mieszanie przy pomocy kopystki 2 min/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 3.

  8. Mieszająć dalej 2 min/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 3 dosypujemy przez otwór rozdrobnione uprzednio orzechy, midgały, rodzynki, żurawinę, pokrojone morele i daktyle itp.

  9. Powstałą masę wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia

  10. Czajnik"Czajnik" Piec 60 min, 180°C

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Keks z białek

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?