Składniki
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu, typu penne
- 500 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 100 g sera Lazur błękitnego
- 60 g śmietany 18%
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku, ser pleśniowy jest dosyć słony, więc proszę uważać z solą
- 100 g ser parmezan lub inny twardy ser, (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W międzyczasie ugotować w garnku makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Do naczynia miksującego włożyć pokrojony na kawałki (3 cm) ser parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10 Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Czosnek zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
Do naczynia miksującego włożyć szpinak i dusić 9 min/100°C/obr. 1
Dołożyć ser pleśniowy i dusić kolejne 8 min/98°C/obr. 1
Dodajemy gałkę, pieprz, sól do smaku i śmietanę, dusimy kolejne 3 min/90°C/obr. 1
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ugotowanym makaronem. Ugotowany, gorący makaron można wrzucić do naczynia miksującego do gotowego sosu i delikatnie wymieszać na obrotach wstecznych.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Porady
Makaron penne można zastąpić kolankami lub świderkami.
Podawać posypane startym parmezanem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Polecam!
Makaron zawsze gotuję osobno i po próstu później przekładam sos do garnka i mieszam wszystko razem, natomiast zamiast lazura daję pikantną gorgonzolę ( i daję jej tak... aaa z całe opakowanie ), żeby było bardziej aromatycznie i serowo
Nie zmienia to faktu, że przepis to petarda, korzystam z niego często (dziękuję za ten przepis autorowi!). Danie jest przepyszne i szybkie w przygotowaniu.
Jak zmienić proporcje, aby móc zrobić ten przepis w TM31 ?
zamiast śmietany dodałam mascarpone, a co do gałki...nie byłam do niej przekonana, ale dodałam i teraz stwierdzam, że nie dodam więcej. makaronu jest za dużo, żeby wymieszać w TM5, wymieszałam kopystką w garnku. niemniej jednak duży plus za wskazówki dotyczące duszenia szpinaku w TM, do tej pory zawsze używałam patelni i tłuszczu
Fantastyczny przepis na szybkie, smaczne i syte danie. Moja rodzinka zajadała się.
Wygląda całkiem apetycznie. Odkładam do przetestowania w niedalekiej przyszłości.
Jacek
"Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"
Brawo Karolciu cieszę się, że Cię tak Thermomixowo wciągnęło, same składniki, które lubię, więc z pewnością wykorzystam przepis