thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 16/02/14
zmieniono dnia: 17/02/14

Składniki

Składniki na farsz

  • papryka słodka w proszku
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • czosnek
  • olej
  • frankfuterki lub kiełbasa
  • mięso z rosołu
  • kapusta kiszona z beczki

Składniki na makaron

  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 70ml wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Makaronu i farszu
  1. Kapustę pokroic w thermomixie poz.6 przez 1 minutę i ugotować z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso i frankfuterki/ kiełbasę (niewielką ilość) zmiksować poz.8 przez 30-60sekund razem z czosnkiem i cebulką. Zarobić ciasto na makaron Ciasto"Ciasto" przez 2minuty i odstawić, żeby odpoczęło. Ugotowaną kapustę odcedzić i odcisnąć. Podsmażyć na oliwie, dodać zmielone mięso, paprykę, sól, majeranek, pieprz. Dusić do połączenia się smaków. Ciasto na makaron cieniutko rozwałkować podsypując mąką. Kroić w kwadraty (moje są nierówne, ale uznajmy, że to właśnie ten urok domowego makaronu tmrc_emoticons.D) i ułożyć na desce obsypanej mąką, pozostawić do wyschnięcia. Zagotować wodę, posolić, dodać niewielką ilość oliwy (zawsze dodajemy oliwę do gotowania świeżego makaronu!) i gotować partiami, często mieszając, żeby się nie posklejał. Odcedzony makaron dodać do kapusty z mięsem i jeszcze chwilkę podsmażyć.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Łazanki z domowego makaronu pełnoziarnistego

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 18, 2019 at 13:14
    2.0

    Przepis nie dopracowany,powinna być podana chociaż szacunkowa ilość zawartych składników oraz co dla mnie ważniejaze sposób i czas gotowania kapusty,a szkoda,bo mógłby byc fajny przepis...

  • grudnia 13, 2018 at 12:52

    Witam mam zapytanie odnośnie ilości produktów do kupienia. Niestety nie doczytała i nie wiem ile mam kupić kiełasek i ile mam kupić kapusty kiszoenej;(

  • grudnia 17, 2017 at 10:58
    1.0

    Bez sensu- przepis bez ilosci.

  • maja 13, 2017 at 18:31

    fajny pomysł,szkoda że tak słabo opisany;-( nie ma ani czasu gotowania kapusty,ani ilości wody.....szkoda....mogłobyć dobre

  • listopada 9, 2016 at 11:29

    Pomieszanie z poplątaniem, Ani czasu gotowania kapusty, ani sposobu łączenia jej póżniej z pozostałymi składnikami. Lipa. I przepis jak na danie nie z Thermola. No bo co w nim robimy? Tylko kroimy kapuchę i mięcho, a cała reszta w garach. Jakiś żart.

  • września 23, 2015 at 19:14

    no wlasnie brak ilosci jakos mnie tez nie zacheca  tmrc_emoticons.((

  • lutego 21, 2014 at 11:36

    A ja mimo wszystko poprosze ilosc przykladowa np. Kapusty czy miesa bo jestem" zielono początkująca"i bez wspomnianych wskazówek nie odważę sie spróbować upichcić jednego z moich ulubionych dań. Z góry dziękuję! A Ci co maja swoje okreslone preferencje co do smaku, ilosci itp.to i tak zrobią po swojemu.  tmrc_emoticons.;)

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

  • lutego 18, 2014 at 16:14
    5.0

    Cieszę sie, że ktoś robi makaron zwłaszcza zdrowy. Dziękuję za przepis. POZDRAWIAMtmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">Party" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/party.png" alt="Party" width="19" height="23"> Oczywiście z łazankami i nie tylko.tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

  • lutego 17, 2014 at 14:05

    No coz tytul moze nie byl trafiony wiec zostal poprawiony zeby nie draznil juz specjalistow ds makaronu.. potraktowalam lazanki jako potrawe z makaronem lazankowym+ dodatki.. moj blad bo lazanki to nazwa samego makaronu.. a co do ilosci i wagi skladnikow to specjalnie nie podaje szczegolowych wytycznych bo kazdy wie najlepiej jakie proporcje miesa/kapusty i jakie ilosci przypraw odpowiadaja mu w daniu.. tam gdzie okreslona ilosc skladnikow jest konieczna (tak jak w przypadku samego makaronu) sa one dokladnie odmierzone i podane.

  • lutego 17, 2014 at 13:34

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Zajrzałam poczytać przepis zaintrygowana tytułem - Jak łazanki będące makaronem mogą wystąpić z innym makaronem ( domowym makaronem pełnoziarnistym ) i okazało się, że nie tylko tytuł jest ciekawy. Dobrze by było podać ilości i wagę składników.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: