thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 13/06/24
zmieniono dnia: 13/06/24

Składniki

KURCZAK Z BOTWINKĄ

  • 500 gramów piersi z kurczaka
  • 1 pęczka botwiny
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki ząbek czosnku
  • 1 kostki bulion
  • 1 łyżki oleju
  • 50 gramów sera żółtego
  • 1 pęczka koperek, świeży
  • 100 gramów śmietana, 30

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    KURCZAK Z BOTWINKĄ
  1. Kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Pokroić wzdłuż na 2 cieńsze filety i rozbić nieco tłuczkiem w najgrubszej części. Doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące pszennej.
    Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je i pokroić, jeśli są duże. Liście pokroić na 3 cm kawałki.
    Do naczynia dodać czosnek, zmielić 4 sek. obroty 4, zgarnąć kopystką na dno.
    dodać 1 łyżkę masła i rumienić 2 min obroty 1
    Dodać buraczki i rumienić 1 min obroty 1.
    Doprawić solą, pieprzem, dodać kostkę bulionu i 100 g wody. Gotować przez ok. 5 minut temp. 100 obroty 1 aż buraczki zmiękną.
    Dodać liście botwinki i 100 g wody, wymieszać kopystką i znów gotować w temp. 100 przez ok. 3 minuty, obroty 1
    Dodać śmietankę. Całość wymieszać obroty 3, 10 sek.
    Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła. Włożyć filety kurczaka, obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Odłożyć na talerz.
    Zawartość naczynia przelać na pateknię z kurczakiem i zagotować.
    Posypać filety tartym serem, przykryć patelnię i gotować przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi. Posypać filety posiekanym koperkiem.

Porady

PSmiledawać z ziemniakiami z koprekiem i surówką z rzodkiewki, dymki i jogurtu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

KURCZAK Z BOTWINKĄ

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?