Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 13/06/24
zmieniono dnia: 13/06/24
Składniki
KURCZAK Z BOTWINKĄ
- 500 gramów piersi z kurczaka
- 1 pęczka botwiny
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki ząbek czosnku
- 1 kostki bulion
- 1 łyżki oleju
- 50 gramów sera żółtego
- 1 pęczka koperek, świeży
- 100 gramów śmietana, 30
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Pokroić wzdłuż na 2 cieńsze filety i rozbić nieco tłuczkiem w najgrubszej części. Doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące pszennej.
Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je i pokroić, jeśli są duże. Liście pokroić na 3 cm kawałki.
Do naczynia dodać czosnek, zmielić 4 sek. obroty 4, zgarnąć kopystką na dno.
dodać 1 łyżkę masła i rumienić 2 min obroty 1
Dodać buraczki i rumienić 1 min obroty 1.
Doprawić solą, pieprzem, dodać kostkę bulionu i 100 g wody. Gotować przez ok. 5 minut temp. 100 obroty 1 aż buraczki zmiękną.
Dodać liście botwinki i 100 g wody, wymieszać kopystką i znów gotować w temp. 100 przez ok. 3 minuty, obroty 1
Dodać śmietankę. Całość wymieszać obroty 3, 10 sek.
Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła. Włożyć filety kurczaka, obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Odłożyć na talerz.
Zawartość naczynia przelać na pateknię z kurczakiem i zagotować.
Posypać filety tartym serem, przykryć patelnię i gotować przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi. Posypać filety posiekanym koperkiem.
KURCZAK Z BOTWINKĄ
Porady
Pdawać z ziemniakiami z koprekiem i surówką z rzodkiewki, dymki i jogurtu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?