thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Beza Pavlova

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 szczypty soli

Krem

  • 0,5 litra śmietanki 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Beza
  1. 1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180*. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę i odważyć cukier (drobny do wypieków), odstawić.
    3.Założyć motylek. Do suchego i czystego naczynia wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 3minObroty wsteczne"Obroty wsteczne" 4
    4. Następnie przez otwór naczynia podczas pracy TM stopniowo dodawać odważony cukier, ubijać 5minObroty wsteczne"Obroty wsteczne" 4
    5. Dodać ocet i skrobię ziemniaczaną ubijać 20sObroty wsteczne"Obroty wsteczne" 3. Zdjąć motylek. Pianę przełożyć na przygotowaną blachę, formując bezę.
    6. Piec 5min w temp 180* następnie 1,5h w 135*
    7. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić na ok. 1h, nast. pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    Umyć naczynie miksujące
  2. Krem
  3. 1.Ubić śmietankę na sztywno
    2. Dodać serek mascarpone i cukier puder według uznania(ja dodałam 2łyżki)
    3. Dodatki według uznania

Porady

Aby ubić beze naczynie musi być suche
Do bezy używam drobnego cukru do wypieków
Śmietankę podczas ubijania trzeba kontrolować aby nie przebić

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Beza Pavlova

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 27, 2024 at 13:25
    1.0

    W przepisie jest błąd, który psuje całkowicie beze. W każdym innym przepisie na taką ilość jest ŁYŻECZKA octu i mąki, a nie łyżka. Dodanie łyżki octu powoduje, że białka upłynniają się i tracą swoją sztywność.

Are you sure to delete this comment ?