Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 28/02/21
zmieniono dnia: 28/02/21
Składniki
Beza Pavlova
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 szczypty soli
Krem
- 0,5 litra śmietanki 30%
- 250 g sera mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180*. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę i odważyć cukier (drobny do wypieków), odstawić.
3.Założyć motylek. Do suchego i czystego naczynia wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 3min"Obroty wsteczne" 4
4. Następnie przez otwór naczynia podczas pracy TM stopniowo dodawać odważony cukier, ubijać 5min"Obroty wsteczne" 4
5. Dodać ocet i skrobię ziemniaczaną ubijać 20s"Obroty wsteczne" 3. Zdjąć motylek. Pianę przełożyć na przygotowaną blachę, formując bezę.
6. Piec 5min w temp 180* następnie 1,5h w 135*
7. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić na ok. 1h, nast. pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Umyć naczynie miksujące - 1.Ubić śmietankę na sztywno
2. Dodać serek mascarpone i cukier puder według uznania(ja dodałam 2łyżki)
3. Dodatki według uznania
Beza
Krem
Porady
Aby ubić beze naczynie musi być suche
Do bezy używam drobnego cukru do wypieków
Śmietankę podczas ubijania trzeba kontrolować aby nie przebić
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
W przepisie jest błąd, który psuje całkowicie beze. W każdym innym przepisie na taką ilość jest ŁYŻECZKA octu i mąki, a nie łyżka. Dodanie łyżki octu powoduje, że białka upłynniają się i tracą swoją sztywność.
Are you sure to delete this comment ?