Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 40min
porcja/porcje/porcji
30
porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Składniki
Krem
- KREM
- 250 g masła z lodówki pokrojone na drobne kawałki
- kilka kropel aromatu rumowego lub 2 łyżki amaretto
- 80 g cukier
- 2 łyżeczki cukier waniliowy, wykonany w TM
Budyń
- BUDYŃ
- 500 g mleka 3,2 %
- 140 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka, (białka dodajemy do bezy)
Beza
- BEZA
- 6 białek
- 250 g cukru pudru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 100 g orzechy włoskie, tarte
- lub
- 100 g płatków migdałowych
ciasto
- CIASTO KRUCHE
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła o temp. pokojowej
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki, do posmarowania ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Umieść w naczyniu miksującym motylek. Włóż wszystkie składniki w podanej kolejności: mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 2 żółtka. Gotować 11min. 100 stopni obr.2-3. Po ugotowaniu budyń przełóż do miseczki i pozostaw do wystygnięcia. Budyń musi być gęsty.
- - Rozgrzej piekarnik do temp. 175 stopni
- Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki (oprócz dżemu ) w podanej kolejności. Ustawić czas ok.3 min. obroty 6 (aż powstanie kruche ciasto), pomagając kopystką zbierać ciasto ze ścianek naczynia.
- Wyjmij ciasto, podziel na dwie równe części i włóż do foremek wyłożonych papierem o wym.20x30cm (lub w jednej dużej i podzielić po upieczeniu).
- ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym i zapiec 15 min. w temp. 175 stopni. Wyjmij placki i pozostaw do wystudzenia.
- Naczynie umyj i dokładnie osusz. - - W czystym i suchym naczyniu miksującym umieścić motylek, wlać 6 białek , szczypta soli i ubijać na sztywną pianę obroty 3-4, czas ok. 3 minuty. Może być dłużej, zależy od białek. Najlepiej nie ustawiać obrotów, ubijać do momentu , gdy piana będzie sztywna.
- Gdy piana jest gotowa dodajemy stopniowo, aż do wykorzystania po jednej łyżce cukru pudru, ciągle ubijając obroty 3-4, czas do wykorzystania wszystkiego cukru.
- Otworzyć naczynie i dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać kopystką. - -Ubitą bezę wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto i posypać pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałowymi.
- Włóż blachy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni i piec ok. 25 min. najlepiej z termoobiegiem.
- Ciasto po upieczeniu pozostawić do wystudzenia. - - W naczyniu umieścić motylek, włóżyć pokrojone masło, cukier, cukier waniliowy i utrzeć na pulchną masę obroty 3-4 czas ok. 1minuty.
- Dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu, obroty 3-4, czas - do wyrobienia całego budyniu.
- Na samym końcu dołożyć aromat rumowy lub amaretto.
Krem wylożyć na jeden z placków i przykryć drugim.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki
1. Budyń
Ciasto
Beza
Ciasto z bezą.
Krem
Porady
Budyń musi być koniecznie zimny, żeby się masło nie rozpuściło.!
Krem wykładaj na ostudzone placki !!!
Przepis można wykorzystać w TM5.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze