Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
24
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Wariant Karpatka
- CIASTO
- 100 g margaryny, do pieczenia
- 250 g wody
- 220 g mąki orkiszowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- BUDYŃ
- 500 g mleka
- 140 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 50 g cukru / może być ksylitol/
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- KREM
- 300 g masła, z lodówki, pokrojonego na kawałki
- kilka kropli aromatu rumowego, lub 2 łyżki amaretto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- CIASTO
- Do "Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, dodać margarynę, gotować 4 min/100ºC/obr. 2.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 30 s/obr. 3, wystudzić.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
- Jajka dodawać pojedyńczo cały czas mieszać 1,5 min/obr. 3.
- Na wyłożonej pergaminem dużej blasze (35x35 cm) cienko rozprowadzić ciasto, piec około 30 min.
- Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe części.
- BUDYŃ
- Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć motylek. Wlać mleko, obydwie mąki, żółtka, cukier, cukier waniliowy. Gotować 10 min/100ºC/obr 3. Przełożyć do innego naczynia i wystudzić.
- KREM
- Do czystego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, włożyć masło i wymieszać 1 min/obr. 3.
- Budyń dodawać porcjami i wyrabiać ok 3-4 min/obr. 1.
- Powstały krem wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą, schłodzić.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wypróbowałam przepis i ogólnie jest spoko, tylko ta masa strasznie zbita i muląca, generalnie dla mnie zdecydowanie za dużo mąki do budyniu, myślę że 80/90 g spokojnie by wystarczyło, no i cukier... Hmm za mało.
karpatka wyszla pyszna 😋 tylko musialam 2 minuty dluzej mieszac mase ....wielkie dzieki za przepis 😍
ciasto gotowe co do samego ciasta nie mam uwagi super konsystencja - extra fale. natomiast masa jak dla mnie malo slodka i zbyt gesta. leciutko do poprawki i bedzie wysmienita.
od dwoch dni szukam przepisu. widze ze ten jest nie przetestowany, a wiec zaryzykuje i zobaczymy co z tego wyjdzie
Are you sure to delete this comment ?