thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 10/12/17
zmieniono dnia: 10/12/17

Składniki

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 100 g masła, niesolonego
  • 50 g oleju
  • 120 g cukru, może być trzcinowy, lub ksylitol
  • 1 cukier waniliowy, lub 1 łyżka cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 40 g drożdże świeże
  • 150 g mleka bez laktozy, lub innego
  • 560 g mąki tortowej orkiszowej białej
  • 1 łyżeczki soli, drobnej

KRUSZONKA

  • 100 g mąki orkiszowe
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła, niesolonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. KRUSZONKA
    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki na kruszonkę i wymieszać 10 s/obr.6.
    Przełożyć do innego naczynia.

    CIASTO.
    1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć po kolei: jajka+ żółtka + masło + olej + cukier + cukier waniliowy + drożdże + mleko i podgrzwać 4 min/ 50 st.C/ obr.4
    2. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać 3 min/Ciasto"Ciasto"
    3. Ciasto wyłożyć na blachę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    4. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub tylko białkiem i posypać kruszonką.
    5. Wstawić do zimnego piekarnika.
    6. Piec 30 min/ 100 st.C, a następnie 25 min/ 160 st.C

Porady

Mleko można zastąpić maślanką - będzie bardziej wilgotne.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: