thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 30min
Czas całkowity
4h 40min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez Córcia
opublikowany: 12/15/16
zmieniono dnia: 12/19/16

Składniki

CHLEB ŻYTNI NA ŻYTNIM ZAKWASIE

  • 120 g zakwas żytni
  • 320 g MĄKA ŻYTNIA BIAŁA
  • 80 g MĄKA ORKISZOWA
  • 10 g SIEMIE LNIANE, ZMIELONE NA MĄKĘ
  • 300 g woda, LETNIA
  • 25 g miodu, PRAWDZIWY
  • 35 g oleju
  • 50 g pestki słonecznika
  • 1 jajko
  • 15 g soli
  • 5 g drożdży, ŚWIEŻYCH

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE ŻYTNIM
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać wsystkie składniki w podanej kolejności
    i wyrobić 5 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Pozostawić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na 20 minut.
    2. Po tym czasie wyrobić ponownie 3 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .
    3. Ciasto przełożyć do podłużnej foremki /ok.35 cm/ wyłożonej
    papierem do pieczenia. Papier posmarować olejem i posypać płatkami
    owsianymi. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2,5 - 3 godziny.
    4. Gdy ciasto wyrośnie naciąć chleb i można posypać: sezamem, makiem
    lub płatkami owsianymi/ co kto lubi/. Może być bez posypywania.
    5. Piekarnik nagrzać do 210 stopni i wstawiamy chleb.
    6. Po 10 min obniżamy temperaturę do 195 stopni;
    7. A po kolejnych 10 minutach, obniżamy temperaturę do 180 stopni
    i pieczemy jeszcze 40-50 minut.

Porady

Przed włożeniem chleba do pieczenia należy spryskać ściany pierkarnika
wodą, aby wytworzyła się para. Dzięki temu chleb będzie bardziej puszysty.

Można nie dodawać drożdży, ale czas rośnięcia ciasta się wydłuży, zależy od zakwasu od 6 godzin wzwyż.

Przepis może być wykorzystany również w TM5

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHLEB ŻYTNI NA ŻYTNIM ZAKWASIE

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: